Росія вимагає від Youtube заблокувати відео про переслідування кримських татар

Росія вимагає від Youtube заблокувати відео про переслідування кримських татар

Оновлено
Укрінформ
Російська федеральна служба "Роскомнадзор" намагається змусити Youtube заблокувати у мережі відео про незаконне затримання в окупованому Криму кримськотатарського активіста Еміра-Усеїна Куку, заявляючи, що ролик містить заклики до масових заворушень, екстремізму та тероризму.

Про це повідомляє у Facebook перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Юридичний департамент YouTube написав листа кримському ЗМІ-переселенцю "Центр журналістських розслідувань" з тим, аби ті видалили сюжет від 2016 року про Емір-Усеїн Куку... YouTube посилається на вимогу Роскомнадзору, який знайшов в сюжеті «екстремізм та тероризм», - йдеться у повідомленні.

Заступник міністра заявила, що такий крок з боку російської служби є втручанням, політизацією та спробою використати корпорацію Google та її дочірню компанію YouTube у своїх політичних цілях. Вона нагадала, що ім’я Емір-Усеїна Куку є в тексті останньої резолюції ГА ООН про права людини.

"Facebook вже має досвід та розуміння, як можна в використовувати мережу в гібридній війні", - зазначила Джапарова.

Читайте також: У Росії завели справу на Google

У зв'язку з цим Міністерство інформполітики направило Google та YouTube листа з клопотанням щодо фактів переслідування громадян України Російською Федерацією та спроб зловживання російською стороною інструментами сервісу відеохостингу YouTube з метою обмеження свободи слова.

У листі йдеться про те, що Роскомнадзор додав відео "Политические заложнки Путина: задержания по делу "Хизб ут-Тахрир" до переліку заборонених, мотивуючи тим, що воно начебто "містить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку". Водночас, наголошують у МІП, навіть поверхневий аналіз змісту зазначеного відеоматеріалу свідчить про відсутність таких закликів - навпаки, в ньому викладаєтсья інформація про порушення прав кримського правозахисника Куку представниками окупаційної влади.

У Міністерстві також нагадали, що інформаційне агентство "Центр журналістіських розслідувань", яке поширило відеоматеріал на власному каналі в YouTube, є офіційно зареєстрованим в Україні засобом масової інформації, чиї матеріали не підпадають під юрисдикцію РФ і зокрема Роскомнадзору.

"Зважаючи на все вищевикладене, МІП України звертається з проханням не вживати жодних дій стосовно відеоматеріалу, відхилити скаргу "Роскомнадзор" та взяти до уваги методи діяльності Росії, що спрямовані на придушення свободи слова, розпалювання ворожнечі та нехтування базовими правами та свободами людини", - підкреслюється в листі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-