Експерт Stratfor сумнівається, що Росія пробиватиме коридор до Криму

Експерт Stratfor сумнівається, що Росія пробиватиме коридор до Криму

Укрінформ
Нині сценарій створення Росією наземного коридору до Криму малоймовірний.

Про це в інтерв’ю Українській службі Радіо Свобода розповів старший аналітик з питань Євразії американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Юджин Чаусовський.

"Маю сказати, що сценарій наземного коридору до Криму або Придністров'я вкрай малоймовірний на цей момент. Думаю, якщо Росія збиралася зробити настільки серйозний військовий крок, то це, швидше за все, вже сталося б на самому початку конфлікту. І враховуючи, що за останні рік-два ситуація все ж стабілізувалася, думаю, це робить ще більш малоймовірним, що Росія піде на такі дії", - сказав Чаусовський.

Водночас він зазначив, що такий розвиток подій не слід повністю виключати.

"Можуть виникнути зовнішні чинники, які здатні вплинути на це рішення, як і на конкретні цифри", - сказав експерт.

Читайте також: Росія намагатиметься пробити наземний коридор до Криму - німецький експерт

Він зазначив, що коли Stratfor вперше чотири роки тому підготували доповідь про можливі військові сценарії в Україні, то оцінили, що Росії знадобиться від 20 до 30 тисяч солдатів для створення російського “сухопутного мосту” до Криму і приблизно в два рази більше – від 40 до 60 тисяч осіб, щоб досягти Придністров'я.

"Думаю, ці цифри і досі правильні. Але все дуже залежить від того, на які саме дії піде Росія. А ще – від зовнішніх обставин. Перш за все, наскільки США і країни НАТО підтримають Україну у військовому плані. Це визначить і кількість військовослужбовців, і тип військ, які Росія може задіяти при такому сценарії. Хоча повторю, у цілому, зараз малоймовірно, що Росія піде на створення “сухопутного мосту”. Але якщо це трапиться, то цифри будуть приблизно такими, як ми озвучили", - додав Чаусовський.

Він уточнив, що названі ним цифри від 20 до 30 тисяч осіб для створення “коридору в Крим” необхідно тільки для початкової військової операції, "а далі знадобляться ще декілька тисяч військовослужбовців".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-