У Криму окупанти знищили частину дамби сховища токсичних відходів - все йде в море

У Криму окупанти знищили частину дамби сховища токсичних відходів - все йде в море

Відео
Укрінформ
Незаконний видобуток піску з урочища Плавні на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища, що в Керчі, призвела до руйнування дамби, яка перешкоджала потраплянню відходів у море.

Про це повідомляє Керч.ФМ.

"Видобуток піску з Плавнів Нижньо-Чурбашського хвостосховища, незважаючи на обурення екологів, громадськості та правоохоронних органів, щодня стає все більшим. Тим страшніше пряме промивання піску, коли злив відбувається безпосередньо в канал, з'єднаний з морем. Таким чином, весь бруд від промивання та видобутку піску йде на міський пляж", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляють ЗМІ, екологи говорять про загрозу від розкриття хвостосховища для здоров'я людей. Видобуток і промивання піску провокує різні захворювання, у самому піску містяться хімічні речовини - миш'як, ванадій, фосфор і залізо - в концентрації, що значно перевищує безпечні для життя і здоров'я людей норми.

Активісти-екологи та науковці постійно виступають проти незаконного видобутку піску, однак він триває. За інформацією ЗМІ, цей токсичний пісок використовується при будівництві Керченського мосту.

У МінТОТ України відзначають, що вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу Керчі є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім того, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує здоров'ю людей та екології Чорного моря.

У відомстві з посиланням на відкриті джерела уточнили, що в хвостах кількість миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 500 разів. Вміст сурми втричі ГДК, ванадію – в 3,5 рази, хрому – в 1420 разів, фосфору і заліза – 341 і 370 відповідно. В піску дамби, що межує з відходами, вміст миш'яку в 377 разів вище ГДК. В глибині насипу концентрація небезпечних речовин зменшується, але їх у 40 разів більше за ГДК.

Читайте також: Росія намагатиметься пробити наземний коридор до Криму - німецький експерт

Нижньо-Чурбашське хвостосховище – це спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речовин. Воно експлуатувалося з 1968 року і призначалася для збору отруйних відходів збагачення руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. Скидання пульпи у хвостосховище було припинено в 1994 році разом з роботою комбінату.

Фото: Керч.ФМ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-