Меджліс заявляє про 80 політв'язнів у Криму, не враховуючи українських моряків

Меджліс заявляє про 80 політв'язнів у Криму, не враховуючи українських моряків

Укрінформ
Напередодні п'ятої річниці окупації Криму Російською Федерацією Меджліс кримськотатарського народу звертається до української та міжнародної громадськості із закликом створити міжнародний майданчик для переговорів про ситуацію на півострові. 

Про це в понеділок на прес-конференції в Києві заявила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо ще раз привернути увагу до проблем окупованого Криму і закликаємо українську і міжнародну громадськість продовжити санкції по відношенню до країни-окупанта до повної деокупацію Криму і чинення тиску на російську владу з метою недопущення порушення прав людини. Вимагаємо забезпечити необхідний захист в Криму кримськотатарського народу і українських активістів, а також підтримати ідею створення міжнародного майданчика для переговорів про ситуацію в Криму і відправці туди міжнародної моніторингової групи для оцінки ситуації і фіксації фактів порушення прав людини", - сказала Юксель.

За її словами, прогнози Меджлісу про так зване "майбутнє Криму" після російського вторгнення на півострів стали реальністю - Крим перетворився з туристичної здравниці у військову базу.

"У даний час у Криму кількість російських військових становить майже 100 тисяч осіб. З Криму, як з території військової бази, Росія загрожує не тільки Україні, але і всьому Чорноморському регіону, Центральній та Східній Європі та країнам Близького Сходу", - зазначила член Меджлісу .

Вона підкреслила, що сьогодні в Криму практично щодня фіксуються порушення прав людини, відкриті сотні кримінальних справ, чиниться тиск на українських і кримськотатарських активістів, які не погоджуються з окупацією.

За даними активістки, за п'ять років окупації на півострові убиті 17 осіб, безвісти пропали 19 чоловік. У Криму зафіксовано 80 політв'язнів, не враховуючи 24 українських військовополонених, які перебувають в московському "Лефортово". В результаті кримінального переслідування кримськотатарських і українських активістів 113 дітей залишилися без батьків, яких "влада" вважає терористами і екстремістами. За п'ять років в Криму проведено майже 1000 обшуків, в основному в будинках кримських татар. Триває заборона на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і в'їзд до Криму кримськотатарських активістів. Під забороною й освіта українською мовою, додала Юксель.

Читайте також: Росія шукає способи тиску на адвокатів, які захищають полонених моряків - Джелялов

Крім того, наголосила вона, за п'ять років Крим повністю зачищений від незалежних ЗМІ і перетворений в зону, де немає свободи слова.

"Після окупації півострів залишили близько 200 міжнародних і українських журналістів, остання заборона на в'їзд до Криму журналістів був введений в листопаді 2018 року", - повідомила Юксель.

Вона вважає, що Росією створюються умови, щоб Крим залишали українські та кримськотатарські активісти, а на противагу насильницькому "видавлюванню" людей зі своїх будинків окупанти заселяють Крим жителями Росії - завезено вже 100 тисяч росіян.

Крім того, зазначила активістка, на даний час в Криму спостерігається справжня екологічна катастрофа.

"Через будівництво траси "Таврида" і зміни інфраструктури півострова кількість зелених насаджень в Криму скоротилося на 70%, на півночі Криму спостерігається засолення грунту і знищення сільського господарства. Справжню екологічну біду пережили жителі міст Армянськ і Красноперекопськ", - підкреслила вона.

Таким чином, вказала Юксель, Крим, за оцінками експертів і правозахисників, за п'ять років перетворився в "сіру зону" і статистика з кожним роком погіршується.

20 лютого 2014 року вважається офіційною датою початку окупації Криму Російською Федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-