Росія затягує справу про

Росія затягує справу про "скіфське золото" і готується до касації

Укрінформ
Підконтрольні Росії кримські музеї затягують розгляд справи про «скіфське золото» і вже готуються до наступного етапу в разі програшу в Апеляційному суді Амстердама.

Про це повідомила в понеділок в ефірі Радіо Крим.Реаліі перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко.

«Ми підозрюємо, що кримські російські музеї не зупиняться, до останнього тягтимуть час. Така позиція Росії: зайняти якомога більше часу. Тобто, всі свої відомості вони дають в останній день, коли це можливо, всі засідання затягуються з надією на те, що, «можливо, щось зміниться в світі, можливо, хтось визнає Крим», - повідомила Фоменко.

Перший заступник міністра культури України уточнила, що судове засідання відбудеться 11 березня 2019 року. На її думку, в травні-червні сторони отримають результат апеляції, яка стосується тієї частини, з якою не згодна російська сторона.

«Наша позиція ґрунтується на конвенції ЮНЕСКО 1970 року, вона в силі, тому ми і не відмовлялися від такого рішення, не подавали на апеляцію, це саме собою зрозуміло ... Ми не сумніваємося, що це рішення буде на нашу користь, оскільки у нас є інформація про те, що російські представники кримського музею вже найняли юридичних радників, які працюють в касаційних судах, тобто, якщо програють в суді апеляційної інстанції, вони вже готуються до наступного - останнього рівня», - зазначила Фоменко.

Читайте також: У Києві охочі можуть доторкнутися до скіфської пекторалі

Раніше голова комісії з культури і міжнаціональних відносин російської Громадської палати Криму, генеральний директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін повідомив, що розгляд апеляції в суді Амстердама у справі про «скіфське золото» з кримських музеїв відбудеться в березні 2019 року.

Як повідомлялося, виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря», в якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, однак через анексію Росією Криму не повернулася в кримські музеї.

Колективний позов про повернення експонатів до музею Алларда Пірсона подали чотири кримські музеї. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Музей в Нідерландах вирішив не передавати експонати до рішення компетентного судді або угоди між сторонами.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року постановив повернути українській державі експонати виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря».

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду по «скіфському золоту».

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну після завершення всіх розглядів. Українська влада заявляла, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-