Фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії у Крим

Фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії у Крим

Укрінформ
Усіх шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували з Росії в анексований Крим через повернення справи на дорозслідування і зміну звинувачень.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Останніми в Крим доставили Мусліма Алієва і Еміра-Усеїна Куку. Зараз всі обвинувачені перебувають у транзитній камері Сімферопольського СІЗО", - зазначається у повідомленні.

Наприкінці листопада цього року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив рішення відправити ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на повторний розгляд прокуророві в Крим.

22 листопада російський суд залишив під арештом фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір». Вони будуть перебувати в СІЗО до 28 лютого.

Обвинувачені у цій справі Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували у російський Ростов-на-Дону.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів справи.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об’єднань, названих «терористичними». Цю заборону в Росії поширили і на анексований Крим.

Читайте також: Суд в Росії залишив фігуранта севастопольської "справи Хізб ут-Тахрір" за гратами

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати відзначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави, яка окупує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-