США та ЄС закликали Росію звільнити кримського татарина Бекірова

США та ЄС закликали Росію звільнити кримського татарина Бекірова

Укрінформ
Посольство США в Україні закликало Росію звільнити кримськотатарського активіста Едема Бекірова та всіх інших українських політв'язнів.

Про це йдеться у заяві диппредставництва у Twitter.

"Ми закликаємо Росію звільнити Едема Бекірова, стан здоров‘я якого дуже тяжкий, і йому не надають медичну допомогу. Ми стоїмо разом з усіма несправедливо затриманими українськими політв‘язнями та закликаємо Росію звільнити їх негайно", - зазначається у дописі.

Крім того, із закликом звільнити Бекірова виступила й речниця Єврокомісії Майя Косьянчич.

"Ми очікуємо негайного звільнення кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який був затриманий російською владою", - написала вона у Twitter.

Як повідомляв Укрінформ, 12 грудня на в'їзді в окупований Крим під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій російськими окупантами, був затриманий громадянин України, житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров. Він їхав до Криму провідати 78-річну матір.

Бекіров є інвалідом першої групи, носить знімний протез на нозі. У січні 2018 року він переніс складну операцію на серці, йому було встановлено 4 шунти.

Читайте також: В окупованому Криму пред'явили звинувачення активісту Бекірову

При затриманні Бекірову не дозволили взяти рюкзак із речами та ліками.

13 грудня стосовно Бекірова "суд" обрав запобіжний захід - тримання під вартою в СІЗО до 11 лютого. Його звинуватили в зберіганні та передачі "секретному" свідку 14 кг боєприпасів і зброї.

Під час засідання "суду" Бекірову двічі ставало зле, йому викликали "швидку". Лікарі встановили, що у нього впав рівень цукру в крові, знизився артеріальний тиск.

Адвокат Бекірова Олексій Ладін назвав арешт 57-річного кримського татарина провокацією і заявив, що "тортурні" умови в СІЗО Сімферополя можуть призвести до смерті Бекірова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-