"Кримська" ініціатива Росії у ЮНЕСКО приречена на провал - експерт

Укрінформ
Ініціатива Росії з включення Південного берега Криму до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО приречена на провал, оскільки організація не визнає окупації півострова.

Про це в коментарі агентству "Кримські новини" (QHA) повідомив президент Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS) Микола Яковина.

"Статус Криму як тимчасово окупованої території суверенної держави загальновідомий. ЮНЕСКО відхилить російську заяву, оскільки організація є частиною системи ООН. Кремль, маючи право вето і використовуючи вплив на інші країни, блокує багато антиросійських резолюцій. Але для розгляду російської заявки в ЮНЕСКО у них не вистачить голосів, скільки б вони не вносили ініціатив", — упевнений експерт.

За словами Яковини, перед внесенням номінації необхідно провести низку міжнародних наукових конференцій, а це неможливо в умовах ізоляції окупованого півострова.

Раніше російський Ермітаж підготував проект включення Південного берега Криму від мису Айя (Севастополь) до Алушти до списків Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Планується, що Ермітаж представить проект на сьомому Санкт-Петербурзькому міжнародному культурному форумі, який пройде 15-17 листопада.

Читайте також: Гуцульську коляду презентують для внесення до списку ЮНЕСКО

Після незаконної анексії Криму Росією у 2014 році ЮНЕСКО припинила всі контакти з об'єктами культурної спадщини на півострові. Це призвело до призупинення робіт з включення до списків ЮНЕСКО кримських пам'яток: Ханського палацу, комплексу печерних міст у Бахчисарайському районі і Воронцовського палацу на Південному березі Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-