Денісова підтверджує звільнення 7 українських моряків із

Денісова підтверджує звільнення 7 українських моряків із "кримського полону"

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що сім українських моряків, яких незаконно утримували в анексованому Криму, повернулися на материкову частину України.

Про це вона повідомила у Facebook.

"7 громадян, які незаконно утримувалися в Криму, повернулися в Україну (на материкову частину України - ред.)! Зараз вони уже прямують додому. Мова йде про 3 членів екіпажу судна "ЯМК-0041" Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника та 4 членів екіпажу судна "ЯОД 21-05" Олександра Лисенюка, Геннадія Онгурова, Олега Іващенка та В’ячеслава Івасенка", - зазначила Денісова.

За її словами, з травня українська сторона невпинно працювала над поверненням моряків. "У них відібрали паспорти, що унеможливлювало повернення українців додому. У середині жовтня я вчергове обгрунтувала законні вимоги повернути в Україну незаконно утримуваних рибалок та звернулася до Федеральної служби безпеки", - зауважила вона.

Денісова також наголосила, що це був не обмін російських моряків на українських, як про це повідомляли російські ЗМІ: "Моряки судна "Норд", які сьогодні також повернулися в Крим, вільно пересувалися територією України. Їх, на відміну від українців у Криму, ніхто не утримував".

Раніше помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив Укрінформу, що Росія створила ілюзію обміну моряків, тому що моряків із кримського судна "Норд" ніхто не затримував в Україні, і вони могли у будь-який час виїхати до окупованого Криму.

У вівторок російські ЗМІ з посиланням на прес-службу уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової повідомили, що сімох українських моряків із "ЯМК-0041" обміняли на сімох моряків кримського судна "Норд".

Читайте також: Росія створила ілюзію обміну моряків судна "Норд" — Слободян

Як повідомлялося, 25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд". 30 березня суд заарештував судно "Норд". Капітану "Норда" Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї". Пізніше повідомили про ще одну підозру - незаконне зайняття рибним промислом.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили рибальські сітки і рибу. Судно і екіпаж доставили на територію анексованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-