Росія створила ілюзію обміну моряків судна

Росія створила ілюзію обміну моряків судна "Норд" — Слободян

Укрінформ
Російська Федерація створила ілюзію обміну моряків, тому що моряків із кримського судна "Норд" ніхто не затримував в Україні, і вони могли у будь-який час виїхати до окупованого Криму.

Про це сказав кореспонденту Укрінформу помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

"Моряків-членів команди судна "Норд", які є громадянами України, в праві виїзду до тимчасово окупованої території ніхто не обмежував. Вони могли виїхати одразу після сплати штрафу. Але вони тривалий час знаходились заручниками у представників посольства РФ", - сказав Слободян.

Він зауважив, що сьогодні вони прослідували до Криму і перепон їм ніхто не чинив - їх випустили як громадян України.

"У свою чергу, Російська Федерація вирішила відпустити незаконно утримуваних моряків екіпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, для того щоб створити ілюзію обміну одних на інших, що не відповідає дійсності", - наголосив Слободян.

Читайте також: Арештоване судно “Норд” виставили на продаж

За його словами, капітан сейнера "Норд" Володимир Горбенко, щодо якого порушено кримінальну справу, залишається в Україні.

Раніше у вівторок російські ЗМІ з посиланням на прес-службу уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової повідомили, що сімох українських моряків із "ЯМК-0041" обміняли на сімох моряків кримського судна "Норд".

Як повідомлялося, 25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд". 30 березня суд заарештував судно "Норд". Капітану "Норда" Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї". Пізніше повідомили про ще одну підозру - незаконне зайняття рибним промислом.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили рибальські сітки і рибу. Судно і екіпаж доставили на територію анексованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-