Денонсація договору з Росією щодо Азовського моря недоцільна - Зеркаль

Денонсація договору з Росією щодо Азовського моря недоцільна - Зеркаль

Укрінформ
Денонсація договору між Україною та Росією від 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки не дасть Україні ніяких додаткових прав, а лише може призвести до нової територіальної суперечки.

Таку думку в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV висловила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується самої угоди, то вона складається з п'яти статей. Одна з цих статей ніколи не була реалізована, а саме - не була реалізована делімітація Азовського моря... З точки зору додаткових прав Україна нічого не отримає (денонсувавши договір з РФ по Азовському морю – ред.). Ми можемо отримати новий територіальний спір з Російською Федерацією щодо делімітації Азовського моря", - заявила вона.

Читайте також: У ВМС пояснили, чому РФ не використає великокаліберні кораблі в Азовському морі

За словами Зеркаль, судовий позов України до РФ заснований на Конвенції ООН з морського права, незважаючи на те, що існував двосторонній договір з РФ.

"Дійсно, ця угода, на мій погляд, була укладена неправомірно з точки зору Міжнародної морської конвенції, але відповідь на це має дати трибунал, і ми чекаємо на цю відповідь вже в наступному році", - пояснила Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останніх місяців Росія затримує судна, які прямують до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Читайте також: Розмови про розірвання договору щодо Азова різко вщухли. Чому?

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Тим часом Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угрупування Військово-морських сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-