Окупанти хочуть відібрати у Меджлісу майно, яке йому не належить -

Окупанти хочуть відібрати у Меджлісу майно, яке йому не належить -"Фонд Крим"

Укрінформ
Глава благодійної організації "Фонд Крим" Риза Шевкієв стверджує, що майно "забороненого Меджлісу", яке передає "влада" на користь кримського Муфтіяту, ніколи не належало ані Меджлісу, ані його окремим представникам.

Про це він заявив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Заарештоване майно Меджлісу, про яке говорить окупаційна влада в Криму, намагаючись його привласнити, - це майно зовсім не Меджлісу, а благодійної організації "Фонд Крим" з суспільною формою власності. Більш того, Мустафа Джемілєв не є співзасновником, він є одним з членів правління Фонду, з єдиним голосом при голосуванні", - заявив Шевкієв.

Він розповів, "Фонд Крим" було створено 1992 року за рішенням 2-го Курултаю кримськотатарського народу. Засновниками цієї організації виступили фізичні особи - 13 членів Меджлісу. При цьому фінансові ресурси надходили і поповнювалися на рахунок "Фонду Крим" від зарубіжних меценатів з усього світу, завдяки саме авторитету тодішнього голови Меджлісу Мустафи Джемілєва, але сам він ніколи не мав прав на пряме управління фінансовими коштами фонду.

Рішення щодо  використання фінансів приймалися колегіально правлінням "Фонду Крим" і служили інтересам всього кримськотатарського народу.

"На кошти нашого благодійного фонду купувалися будівлі і автомобілі з метою організації діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, громадських організацій і редакцій періодичних видань, зокрема, газети "Авдет" (Повернення) і журналу "Йилдиз" (Зірка). Всім відомо, що двері головної будівлі Меджлісу, розташованої на вулиці Шмідта, 2 в Сімферополі, завжди були відкриті для кримських татар", - сказав Шевкієв.

Крім цього, зазначив він, фонд володіє ще рядом об'єктів в Сімферополі і Сімферопольському районі.

"Все це майно окупаційна влада у 2014 році заарештували і хоче "націоналізувати". Будівля, розташована в селі Піонерське Сімферопольського району, де ми збиралися відкрити поліклініку для обслуговування депортованих кримських татар, свого часу передавали в користування Міністерству охорони здоров'я АРК, але, на жаль, вони не змогли його задіяти. Всі ці об'єкти, викуплені на кошти меценатів, були оформлені відповідно до закону і знаходяться на балансі "Фонду Крим", не викликаючи жодних сумнівів меценатів і ревізійної комісії Курултаю", - повідомив Шевкієв.

Показовим є те, додав він, що стосовно викупленої фондом в центрі Сімферополя на вулиці Карла Маркса практично зруйнованої будівлі для організації там Кримськотатарського культурного центру, організація "російська громада Криму" влаштувала галас і ажіотаж, що нібито цей будинок історичний і не підлягає реконструкції.

"Так ось, сьогодні ця напівзруйнована будівля, вже абсолютно нікого не хвилює і не цікавить, всі суперечки навколо неї стихли, оскільки у нас зараз немає можливості далі реалізувати цей проект. А між тим, наші витрати на проектування, викуп семи квартир, що знаходяться у дворі цієї "архітектурної пам'ятки", склали близько 500 тисяч доларів ", - розповів глава благодійної організації.

З 2014 року "Фонд Крим" провів десятки судових процесів у Сімферополі у справі заарештованого майна і продовжує судитися вже з території материкової України, повідомив він.

Читайте також: Окупанти “націоналізують” майно Меджлісу у Криму

Як повідомлялося на сайті Духовного управління мусульман Криму, 27 жовтня в Криму пройшов Курултай (з'їзд - ред.) мусульман Криму, на якому було озвучено рішення "про передачу Духовному управлінню мусульман Криму будівлі в Сімферополі на вул. Шмідта, де раніше знаходилося керівництво Меджлісу, а також нерухомість в селі Піонерське Сімферопольського району і ще кілька об'єктів ". Повідомляється, що процедура передачі нерухомості на баланс ДУМ Криму  проходитиме після консультацій з "урядом" Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-