Польські журналісти побували у Лабитнангі, де утримується Сенцов

Польські журналісти побували у Лабитнангі, де утримується Сенцов

Політв’язні
Укрінформ
Польські журналісти побували у місті Лабитнангі, де утримується український політв'язень Олег Сенцов.

Про справу українського режисера Сенцова польські журналісти розповіли у програмі “Чорне на білому”, яка вийшла в ефір у вівторок ввечері у прайм-тайм.

“Це - в’язень, який голодував найдовше в історії сучасної Росії”, - зазначають в сюжеті польські журналісти.

Відома польська кінорежисер Агнешка Голланд назвала сам процес "сталінським фарсом", а “те, в чому його звинувачували, було якоюсь повною видумкою".

Російська правозахисниця Зоя Светова у коментарі польським журналістам підкреслила, що висилка Сенцова в колонію на Далекому Сході суперечила російським законам, які передбачають відбування покарання у місці, звідки походить в'язень.

“Олег повинен був відбувати покарання у Криму, але вони хотіли його відіслати якнайдалі, щоб до нього складно було приїхати”,- констатувала Светова.

Російська правозахисниця підкреслила, що справу повністю фальсифікувала ФСБ Росії, оскільки немає жодних доказів винуватості Сенцова. Вона зазначила, що всі звинувачення спиралися на свідченнях двох свідків, які на суді відмовилися від своїх попередніх показів, визнавши, що їх силою змусили це зробити.

Сестра Сенцова Наталія Каплан наголосила, що для обгрунтування окупації Криму російська пропаганда потребувала “знайти терористів”, які нібито хотіли вбивати російське населення Криму.

“На місці Олега міг опинитися будь-хто”,- констатувала Каплан.

Як підкреслюють журналісти, на захист режисера стали польські кіномитці, а також діячі кіно з усього світу. Польська акторка Кароліна Грушка визнала, що його позиція і рішучість у відстоюванні своєї позиції викликає глибоку повагу.

Український Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що усі рішення щодо подальшої долі усіх політв'язнів приймаються особисто президентом РФ Володимиром Путіним. Вона висловила сподівання, що Путін врешті-решт прийме рішення щодо обміну українських політв'язнів на громадян Росії, які утримуються в українських в'язницях.

Як повідомлялося, український кінорежисер, кримчанин Олег Сенцов незаконно засуджений у Росії на 20 років позбавлення волі за обвинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму. Режисер відкидає звинувачення, його захист і правозахисники називають їх політично мотивованими.

Читайте також: Правозахисниця пояснила, навіщо тюремники РФ розказують про Сенцова і “курочку”

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які знаходяться в російських і кримських в'язницях. Він неодноразово заявляв, що голодуватиме "до кінця".

5 жовтня стало відомо, що з наступного дня Сенцов припинить голодування. Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".

9 жовтня уповноважений з прав людини в ЯНАО Анатолій Сак заявив, що Сенцов не припиняв голодування. При цьому адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що йому нічого не відомо про продовження голодування його підзахисним. А заступник директора російської Федеральної служби виконання покарань Валерій Максименко стверджує, що Сенцов припинив голодування і нібито їсть звичайну їжу, а також що він вже нібито набрав 1,8 кілограма.

Усього в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-