Денісова стурбована мовчанням РФ про стан Балуха

Денісова стурбована мовчанням РФ про стан Балуха

Документ
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова стурбована, що Росія досі не надала відомостей про стан здоров'я українського полів’язня Володимира Балуха і чекає реальних кроків від РФ.

Про це вона написала в суботу у Facebook.

"Стурбована, що досі немає новин від РФ про Володимира Балуха та стан його здоров’я. Місяцями вимагаю надати мені можливість відвідування політв’язня та інформацію про стан його здоров'я. Натомість із РФ приходять відповіді, які не містять жодної конкретики", - зазначила Денісова.

Вона повідомила, що на даний час Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова звернулася до директора Федеральної служби виконання покарань РФ з клопотанням про допуск українського Омбудсмена до Балуха, якого утримують у так званому «СИЗО №1 УФСИН России по Республике Крым и в г. Севастополь».

"Нічого нового, окрім банальної відписки. А от результати розгляду звернення Москалькова обіцяє повідомити окремо", - сказала Денісова. 

Вона зауважила, що продовжує наполягати, щоб відбулося синхронне відвідування омбудсменами двох країн Володимира Балуха і Кирила Вишинського. "У такий спосіб я зможу особисто зустрітися з українцем, який голодує 202-ий день. У той же час Уповноважений в РФ зможе відвідати Кирила Вишинського. За якого, до речі, начебто турбується, адже просить мене відвідати ув’язненого, якого в Україні підозрюють у державній зраді та утримують в Херсонському СІЗО", - зазначила Уповноважений.

При цьому вона звернула увагу на те, що Вишинський не скаржиться на погіршення самопочуття, Омбудсмен уже двічі його відвідувала, з ним постійно спілкуються її представники, передають необхідні якісні медикаменти і за 4,5 місяця лікарі 9 разів оглядали його, про що є відповідна довідка. 

"До Володимира Балуха, до речі, Тетяна Москалькова жодного разу не їздила. Та і довідку про стан здоров'я Уповноважений в РФ жодного разу не надала. З нетерпінням чекаю реальних кроків від РФ", - наголосила Денісова.

Як повідомлялося, 5 липня підконтрольний окупаційній владі Раздольненський районний суд Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятора тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

Читайте також: Денісова: Балух уже відбув необхідну частину терміну

14 вересня заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що політв’язня Балуха побили представники адміністрації СІЗО Сімферополя. У СІЗО відкидали інформацію про побиття Балуха співробітниками колонії.

Балух оголосив голодування 19 березня на знак протесту проти сфабрикованої щодо нього справи.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-