Україна не має інформації про справжній стан Сенцова - Геращенко

Україна не має інформації про справжній стан Сенцова - Геращенко

Укрінформ
Інформації про справжній стан здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова, який припиняє голодування, немає.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook

“Наразі ми не маємо точної інформації про його справжній, реальний стан здоров'я”, - написала вона.

Геращенко нагадала, що адвокат Сенцова Андрій Дінзе підтвердив, що його підзахисний припиняє голодування у суботу, 6 жовтня. 

“Дінзе підтвердив, що з завтрашнього дня О.Сенцов припиняє голодування. Це особисте рішення Олега, він написав заяву про припинення голодування”, - зазначила вона.

Водночас Геращенко сказала, що посольство України в РФ і українське МЗС не отримали офіційної інформації від офіційних органів РФ щодо повідомлень про припинення Сенцовим голодування. Посольство України звернулося нотою до МЗС РФ з проханням невідкладно повідомити, чи відповідає дійсності інформація про припинення Сенцовим голодування, додала вона.

Також Геращенко повідомила, що українські консули домагаються особистої зустрічі з Сенцовим, який є громадянином України. Крім того, омбудсмен Людмила Денісова та українські лікарі готові негайно вилетіти до Сенцова, якщо буде допуск і дозвіл Москви, наголосила вона.

“Україна готова негайно забрати Олега і надати йому необхідне лікування і реабілітацію, й передати в обмін будь-кого з росіян, засуджених в Україні за важкі злочини”, - заявила Геращенко.

Як повідомлялося, вранці у п'ятницю, 5 жовтня, заступник голови Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії Валерій Максименко заявив, що незаконно засуджений український режисер Олег Сенцов припиняє голодування.

Пізніше адвокат Дінзе підтвердив, що його підзахисний Сенцов припинить голодування 6 жовтня. 

При цьому сам Сенцов у своєму листі заявив, що змушений піти на такий крок, щоб уникнути примусового годування.

При цьому він зазначив, що так і не досяг мети, до якої прагнув, і вибачився перед тими, "кого підвів".

"145 днів боротьби, мінус 20 кг ваги, плюс підірваний організм, але мети так і не досягнуто. Я вдячний всім, хто підтримував мене, і прошу вибачення у тих, кого я підвів... Слава Україні! Олег Сенцов 05.10.18 р.", - йдеться в листі режисера.

Читайте також: Сенцов припиняє голодувати, щоб уникнути примусового годування - адвокат

Український режисер із Криму Олег Сенцов у серпні 2015 року був засуджений у Росії до 20 років ув'язнення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у плануванні терактів в анексованому Криму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, яких тримають у в'язницях РФ.

В Україні та світі проходять численні акції з вимогою його звільнення.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-