Чехія в ООН нагадала про анексію Криму

Чехія в ООН нагадала про анексію Криму

Укрінформ
Окупація Чехословаччини півстоліття тому луною віддається в сьогоднішніх подіях на кшталт окупації Криму.

Історичні паралелі провів віце-прем'єр уряду Чеської Республіки, глава МВС і МЗС Ян Гамачек, виступаючи в Нью-Йорку в суботу на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Досі не є даністю те, що всі країни, включаючи ті, що розташовані в Східній Європі, мають право вибирати свою зовнішньополітичну орієнтацію без загрози їх суверенітету і територіальної цілісності. В цьому контексті я хочу ще раз нагадати, що анексія Криму являє собою кричуще порушення міжнародного права», - заявив Гамачек.

Читайте також: Президент впевнений у прийнятті резолюції ООН щодо окупації Криму

Заступник глави чеського уряду нагадав делегатам, що його країна в цьому році відзначає 50-ту річницю вторгнення військ Варшавського пакту в Чехословаччину.

"Досвід вторгнення 1968 року досі має сильний резонанс не тільки в Чеській Республіці, де багато хто втратив віру в обіцянки в світле майбутнє, розтоптані Радянським Союзом", - зазначив він.

За словами політика, ця історична подія актуальна до цих пір і проявляється в «інцидентах, які відбуваються в світі навколо нас». Саме в цьому контексті він згадав Україну.

Читайте також: Рада Європи почала ініціативу в підтримку переселенців в Україні

Гамачек з жалем констатував, що в останні роки Рада Безпеки ООН «характеризувалася швидшою тактикою блокування, ніж співробітництва», що проявилася в нездатності діяти в низці жорстоких конфліктів.

Чехія, за його словами, повністю підтримує ідею реформування ООН, ключова роль в порядку якої відводиться саме запобіганню конфліктів.

"Всі повинні ретельно працювати над тим, щоб приборкати кризи перш, ніж вони переростуть у повномасштабний конфлікт, а також подбати про постконфліктне врегулювання в країнах, де це вже сталося", - сказав віце-прем'єр ЧР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-