Умови у в'язниці жахливі — мати Клиха після побачення із сином

Умови у в'язниці жахливі — мати Клиха після побачення із сином

Укрінформ
Український політв'язень Кремля Станіслав Клих виглядає трохи краще, але постійно скаржиться на біль у серці, нирках і ногах.

Про це "Українській правді" повідомила його матір Тамара Клих, у якої відбулося триденне побачення з сином у російській в’язниці.

Мати політв’язня повернулася з Росії вранці 27 вересня.

"Троє діб бачилися у тюрмі. З виду Стас краще виглядає, як минулого року був, – я востаннє його минулого року бачила. Зараз виглядає трохи краще. Але скаржиться, що страшно болить серце, весь час на ліках, болять нирки і ноги", - сказала мати ув’язненого.

За її словами, на погіршення самопочуття її сина могли вплинути також ліки, які йому кололи в лікарні.

"Коли його забрали у Магнітогорськ у лікарню, то там же колють і не кажуть, що вони колють. Там якісь порошки і уколи давали. І в їжу щось підсипають, Стас каже, що відчувається це. То він відмовляється і більше з магазина харчується. Але ж там кожен раз треба писати заяву. І там через 3-4 години прийдуть, а можуть і не прийти, і мусиш їсти ту бурду. Каже, дають таку їжу, що жах один", - розповіла Тамара Клих.

За її словами, умови у в’язниці жахливі.

"Холод, все брудне, навіть білизну випрати не можна, бо вода – лід. Сам страшний, брудний. Звичайно, там, де нас приймали, то і ремонт був, і вода бігла в туалеті. То Стас сказав, що в рай попав, бо і мама поруч, і постіль геть інша. Я трохи кип’ятильником нагріла води, то хоч трохи ту робу попрала. Бо не дають ні спортивного (одягу передати – ред.), нічого, шкарпетки лиш взяли, дві майки. Ще термобілизну дозволили", - сказала Тамара Клих.

Вона зазначила, що син з моменту, як тільки його привезли у в’язницю у Верхньоуральську, сидить в "одиночці".

Тамара Клих також повідомила, що у в’язниці відмовилися взяти передачу, яку вона привезла.

Читайте також: Ув'язнений в Росії Клих скаржиться, що йому не надходять листи - Денісова

"Дуже засмучена, там (під час побачення – ред.) годувала я його, а от передачу не взяли. У Магнітогорську живе двоюрідний брат Стаса, моєї сестри син. Він передавав Стасу передачу. Я просила, щоб багато не брав, бо я ж їду. То їм побачення не дали, але передачу від брата взяли. А потім мені відмовили, бо "була вже передача". Я їм кажу, що дозволено ж 20 кг, він же точно стільки не передавав. А вони кажуть, хай навіть кілограм, то вже рахується передача, і нічого не взяли. Засмутилася", - сказала мати політв’язня.

Частину своєї передачі вона вислала сину посилкою з Магнітогорська, бо, за її словами, з України посилки у в’язниці не беруть.

"Стас дуже вдячний усім, що згадують, сумує страшно за домом. Просить, щоб писали йому листи. Його адреса: 457670 Россия, Челябинская область, г. Верхнеуральск, ул. Северная, 1 ФКУ - тюрьма, Клых Станислав Романович, 1974 г.р. Писати треба російською, бо інакше листи не доходять", - сказала мати політв’язня.

Вона додала, що Стас у своє звільнення не вірить.

"Тому у мене прохання до вас. Напишіть, хай люди пишуть листи. Не тільки Стасу, всім нашим політв’язням, бо то для них розрада і підтримка", - підсумувала мати в’язня Кремля.

Як повідомлялося, у 2016 році українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і у 1994-1995 роках воювали у складі бандформувань у Чечні. Втім, Клих заявив, що ніколи не був у Чечні.

Читайте також: Політв’язні Кремля: Петренко квапить ЄСПЛ, бо йдеться про життя

Пізніше стало відомо, що стан його психічного здоров'я сильно погіршився через тортури у в’язниці. За словами матері Клиха, Станіслава катували у Росії, змушуючи свідчити проти екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

У 2015 році глава СК РФ Олександр Бастрикін заявив, що Арсеній Яценюк воював проти російської армії в Чечні.

Прес-секретар Яценюка порадила Росії провести психіатричну експертизу Бастрикіна.

Згідно із біографією Яценюка, у 1991-1996 роках він навчався у Чернівецькому національному університет імені Юрія Федьковича на юридичному факультеті та паралельно у 1992-1997 роки був президентом юридичної фірми "ЮРЕК-ЛТД" у Чернівцях.

В лютому 2017 року Росія заявила, що Яценюк оголошений у міжнародний розшук, а в березні суд міста Єсентуки виніс рішення про заочний арешт колишнього прем'єра України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-