Правозахисники просять владу України спростити процедуру в'їзду до окупованого Криму

Правозахисники просять владу України спростити процедуру в'їзду до окупованого Криму

Укрінформ
Україні необхідно спростити процедуру отримання дозволу іноземними правозахисниками для в'їзду до окупованого Росією Криму.

Таку думку висловила під час прес-конференції юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже багато говоримо про важливість потрапляння до Криму міжнародних місій, однак з 2015 року, на жаль, Україною були створені умови, які, на наш погляд, не відповідають адекватним умовам, які б сприяли потраплянню іноземців на територію окупованого Криму. По сьогоднішній день діє порядок в'їзду-виїзду з Криму, який був встановлений Кабінетом міністрів України і який, на нашу думку, не відповідає потребам дійсно безперешкодного доступу іноземців з правозахисною місією. Сам порядок є дозвільним, а не повідомчим", - заявила вона.

Юрист пояснила, що для того, аби отримати дозвіл, потрібно спочатку подати документи, потім очікувати на відповідь і вдруге їхати за отриманням дозволу або відмови.

"Всі документи подаються українською мовою, документи на в'їзд на окуповану територію іноземець не може подати в країні свого громадянства в консульстві України і не може подати онлайн. Нам здається, що все це могло б суттєво спростити порядок в'їзду на окуповану територію, відповідно, відкрити такі можливості для правозахисників усіх країн, які могли б відвідувати Крим і розказувати нам про те, що відбувається в Криму", - додала вона.

Читайте також: Джемілєв розповів, як кримчанам живеться в окупації

При цьому юрист зауважила, що РФ продовжує блокувати міжнародний доступ урядових і неурядових організацій до Криму.

"На сьогодні ми маємо істотну проблему з доступом міжнародних місій до Криму і саме ця проблема системно висвітлюється в багатьох документах Ради Європи, а також резолюції Генасамблеї ООН. Фактично, основною рекомендацією, яка міститься майже у всіх звітах міжнародних організацій щодо окупованого Криму - це вимоги до РФ надати безперешкодний доступ до території Криму міжнародним правозахисним місіям і правозахисним групам, які мають на меті дослідження ситуації з дотримання прав людини у Криму", - резюмувала Свиридова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-