Україна вдячна МАГАТЕ за невизнання анексії Криму

Україна вдячна МАГАТЕ за невизнання анексії Криму

Укрінформ
Україна вдячна МАГАТЕ за незмінну позицію щодо визнання Криму невід’ємною частиною території України.

На цьому наголосив голова Державної інспекції ядерного регулювання України Ігор Плачков, який очолює українську делегацію на сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З початку агресії збройних сил Росії у лютому 2014 року Агентство надійно доводить, що майданчик МАГАТЕ ніколи не використовуватиметься для нахабних спроб визнання будь-яких змін у статусі Криму. У цьому зв’язку ми високо цінуємо важливу роль, яку Агентство відіграє в подоланні сьогоднішніх спільних викликів відповідно до положень свого статуту та резолюцій Генеральної Асамблеї", - заявив Плачков.

У виступі голова Держатомрегулювання також підкреслив, що Україна була однією із країн-засновниць МАГАТЕ і активно підтримує Агентство у його програмах та ініціативах. Зокрема важливими для України є проекти в рамках Програми технічного співробітництва, які спрямовані на підтримку реалізації заходів зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та поводження з радіоактивними відходами.

Плачков також поінформував, що за минулий рік Україна зробила низку важливих кроків з розвитку сектору атомної енергетики. Зокрема, це стосується продовження строку експлуатації трьох енергоблоків, початку будівництва Сховища зі зберігання відпрацьованого ядерного палива, а також повного завантаження енергоблоку ВВЕР радянського дизайну на "Южно-Українській АЕС" паливом виробництва компанії Westinghouse.

Чергова 62-а сесія Генеральної конференції МАГАТЕ розпочалася у Віденському міжнародному центрі 17 вересня та триватиме до 21 вересня.

На початку засідання країни-учасниці одностайно підтримали призначення Президентом Генеральної конференції представника від Східноєвропейської групи країн. Президентом 62-ї сесії було обрано голову Органу ядерного регулювання Словацької Республіки Марту Зіякову.

Читайте також: Україна на сесії МАГАТЕ розповіла, як перетворюють ЧАЕС на безпечну систему

Учасники Генеральної конференції заслухали звернення від імені генсека ООН, генерального директора МАГАТЕ та новообраного президента Генеральної конференції, після чого розпочались загальні дебати країн-членів МАГАТЕ.

Протягом сесійного тижня уповноважені делегації країн-членів Агентства обговорюватимуть ключові питання діяльності організації, серед яких - схвалення бюджету Агентства на 2019 рік, визначення пріоритетів за програмами діяльності щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, безпеки відходів, ядерної захищеності. Країни також обговорять результати проведеної в 2017 році Агентством версифікаційної діяльності та напрями підвищення ефективності існуючої системи гарантій, перспективи розвитку сучасної науки і технологій, програм технічного співробітництва тощо.

До складу української делегації входять представники міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Верховної Ради України, Державного Агентства з управління зоною відчуження, Адміністрації Президента України, ДП НАЕК "Енергоатом", ДП ДНТЦ ЯРБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-