Викиди на

Викиди на "Титані": постраждалим радять збирати для суду рецепти й чеки на ліки

Укрінформ
Постраждалі від викидів "Титану" мають право на моральну компенсацію та відшкодування збитків, для цього необхідно зібрати доказову базу.

Про це під час прес-конференції розповів юрист, експерт  громадської організації Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) Максим Тимочко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми взяли на себе відповідальність поінформувати населення про те, що робити, як захистити свої екологічні права, оскільки ми переконані, що окупаційна влада не буде повідомляти громадянам про те, що вони мають право на компенсацію. А  тому головна теза - люди, які постраждали від екологічного лиха, мають право на компенсацію моральної шкоди та на відшкодування збитків", - наголосив Тимочко.

Читайте також: Україна замовила знімки з супутника, щоб з'ясувати ситуацію на "Титані"

 При цьому юрист порадив фіксувати та зберігати усі чеки оплати лікування, рецепти від лікарів, квитанції та виписки з медустанов та всю медичну документацію, яка підтверджує амбулаторне чи стаціонарне лікування.

Також Тимочко рекомендує зберігати усі підтвердження аренди житла та транспортних витрат.

"В подальшому це все може бути хорошою доказовою базою, якщо справа дійде до суду, адже є таке побоювання, що люди не зможуть захистити свої права інакше, ніж  як зверненням до органів правосуддя. Не потрібно забувати  і про отримання екологічної інформації, оскільки окупаційна влада зобов'язана відповідно до екологічного законодавства та міжнародних стандартів у сфері екології надавати таку інформацію жителям. Ненадання цієї інформації може становити втручання у право на повагу до приватного і сімейного життя, яке грунтується на Європейській конвенції з прав людини. І, відповідно, це може стати причиною для розгляду такого спору в подальшому в Європейському суді", - зазначив експерт.

Юрист також зауважив, що загибель урожаю теж належить до майнової шкоди, а тому такі факти необхідно фіксувати і документувати все у вигляді фото та відео.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-