Україна замовила знімки з супутника, щоб з'ясувати ситуацію на

Україна замовила знімки з супутника, щоб з'ясувати ситуацію на "Титані"

Укрінформ
Український уряд опрацьовує можливості скористатись Конвенцією про захист Чорного моря від забруднення з метою отримання інформації від окупаційної влади Криму щодо викидів заводу "Титан".

Про це журналістів поінформував глава Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Існує конвенція із захисту Чорного моря від забруднення. Ця конвенція міжнародна, яку всі чорноморські країни ратифікували. В рамках цієї конвенції не дозволяється не тільки забруднювати воду річок, які впадають у Чорне море, а також і через атмосферне повітря. Ця конвенція прямо передбачає, що води Чорного моря або прибережна зона не мають забруднюватись, в тому числі і через повітря. Зараз уряд опрацьовує можливості скористатися цією конвенцією для отримання інформації", - зазначив він.

Втім, на думку міністра, Російська Федерація "і в цьому випадку буде це блокувати".

Читайте також: У Супрун розповіли, як викиди з "Титану" впливають на здоров’я

Він також заявив, що МінТОТ додатково замовило супутникові знімки, аби відслідкувати ситуацію з діяльністю "Титану" "в динаміці".

Разом з тим Черниш наголосив, що у Криму цілеспрямовано розповсюджували листівки з рекомендаціями що робити населенню в разі впливу хлористого титану, хоча, як зауважив глава відомства, на підприємстві “де факто використовується інший спосіб виробництва".

"Окупанту байдуже, як живуть люди. Це - військова база, це ресурси", - обурився міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 24 серпня 2018 року в окупованому Росією Криму, в місті Армянськ, де розташований завод "Титан", сталися викиди невідомої отруйної речовини. Також на Херсонщині було зафіксовано хімічне забруднення через викиди заводу "Титан".

Згодом кримський "Титан" призупинив свою роботу, а з Армянська вивезли всіх дітей шкільного і дошкільного віку.

6 вересня влада Херсонщини вирішила евакуювати дітей з населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, які розташовані в зоні впливу виробничої діяльності кримського заводу "Титан", а також провести оздоровлення цих дітей в дитячих оздоровчих таборах області.

Українська поліція наразі розглядає три версії забруднення повітря в окупованому Криму та на Херсонщині: перша - викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки був здійснений у зв’язку з неправильною експлуатацією заводів "Титан", "Кримський содовий завод" та "Кримський бромовий завод"; друга - викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки стався через пошкодження резервуарів з відходами на заводах “Титан", "Кримський содовий завод" та "Кримський бромовий завод" під час здійснення військових навчань РФ; третя - викид в атмосферу надлишків сірчистого ангідриду та оксиду сірки здійснений РФ з метою створення масштабної інформкампанії проти України для дестабілізації обстановки на півдні Херсонщини шляхом організації стихійних мітингів невдоволених екологічною ситуацією місцевих мешканців з обох сторін адмінкордону з вимогами розблокувати дамбу на Північнокримському каналі та відновити подачу води на ТОТ АР Крим для припинення техногенної катастрофи в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-