Місія ООН зафіксувала 42 випадки викрадень в окупованому Криму

Місія ООН зафіксувала 42 випадки викрадень в окупованому Криму

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні за час після незаконної анексії Криму Росією зафіксувала 42 випадки насильницького зникнення людей.

Про це заявила голова місії Фіона Фрейзер під час презентації доповіді щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Упродовж звітного періоду (13 вересня до 30 червня 2018 року - ред.) ми задокументували чотири нові випадки насильницьких зникнень, через що загальна кількість відомих випадків з початку окупації зросла до 42”, - сказала вона.

Також Фрейзер розповіла, що у Криму тривають свавільні арешти та тримання під вартою й лише за останні 10 місяців представники місії ООН задокументували 11 арештів, для яких, за її даними, не було жодних правових підстав.

Читайте також: Зниклий після обшуку в Криму активіст не виходить на зв'язок

Голова місії ООН підкреслила, що загалом у Криму продовжуються випадки порушення прав людини, за останні 10 місяців відчутних покращень не спостерігалося. Вона наголосила, що саме кримські татари як корінний народ Криму зазнають “непомірних утисків”.

“Ми закликаємо владу РФ у Криму припинити свавільні обшуки об’єктів приватної власності, що належать кримським татарам, і утриматися від примусового застосування у Криму законодавства РФ. Ми так само закликаємо РФ виконати постанову Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу”, - зазначила Фрейзер.

Водночас вона додала, що за весь час окупації Росією Криму жоден порушник прав людини не був притягнутий до відповідальності за випадки свавільних арештів, катувань і насильницьких зникнень, а на анексованому півострові “панує атмосфера безкарності, відсутність об’єктивних розслідувань”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-