Росія повторно відмовила матері Сенцова у помилуванні сина

Росія повторно відмовила матері Сенцова у помилуванні сина

Документ
Укрінформ
Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу відмовила матері незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова Людмилі Сенцовій у прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

Про це рішення повідомив у Facebook адвокат українського політв'язня Дмитро Дінзе.

"Отже, засудженому Сенцову О. Р. необхідно самому подати клопотання про помилування на ім'я президента Російської Федерації через адміністрацію ФКУ ІК-8 УФСІН Росії по ЯНАО", - йдеться у відповіді комісії від 21 серпня за підписом в. о. голови С. Грабовецького.

У ньому вказується, що у відповідності з указом президента РФ від 28 грудня 2001 року, нібито тільки сам засуджений повинен звертатися з клопотанням про помилування до президента РФ у письмовій формі. Також уточнюється, що в комісію вже надходило клопотання від Л. Сенцової, аналогічне до цього, і їй "також направлені відповідні роз'яснення".

Водночас, як указували українські правозахисники, колишні політв'язні та їхні адвокати, насправді були неодноразові випадки помилування українських політв'язнів президентом РФ без їхніх персональних звернень.

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення усіх українців - політв'язнів Кремля.

Читайте також: Сенцов повідомив, як почувається і попросив частіше йому писати — активіст

22 червня мати політв'язня Людмила Сенцова направлених на ім'я президента РФ прохання про помилування свого сина. З Кремля прийшла відповідь, що Сенцов повинен сам подати відповідне клопотання. Однак, як повідомив адвокат українця Дінзе, режисер категорично відмовляється писати будь-які прохання.

8 серпня сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я брата катастрофічний.

У цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-