Французькі митці та посадовці закликають звільнити Сенцова

Французькі митці та посадовці закликають звільнити Сенцова

Відкритий лист
Укрінформ
Відомі особистості у сфері культури та мистецтва, серед яких міністр культури Франції  Франсуаз Ніссен, режисер Жан-Люк Годар та Кен Лоуч, написали відкритого листа із закликом звільнення Олега Сенцова та міжнародної мобілізації для прискорення цього процесу. 

Текст листа опубліковано виданням Le Monde.

«Оскільки мистецтво не має кордонів, бо мистецтво є універсальним, права тих, хто його творить, мають бути такими ж. Свобода слова та свобода творчості не мають припинятися тоді, коли починається дисиденство. Але сьогодні режисер помирає, бо він дисидент. Його життя під загрозою через його ідеї, так, як це було з  Василем Гроссманом, Солженіциним та іншими в часи комуністичного режиму», - йдеться в листі.

В тексті зазначається,  що Сенцов утримується в Росії більше чотирьох років, а 20-річне позбавлення волі, проголошене російським судом за результатами процесу, «який явно не поважав права на захист, є порушенням міжнародного права і основних норм справедливості». «Хіба не є його єдиним справжнім злочином – демонстрація свободи слова, вміння висловлювати свої політичні переконання через своє мистецтво?» - наголошено в листі.

В листі міститься заклик «діяти швидко», оскільки стан режисера погіршується.

«Не діяти – це дозволити Олегу Сенцову померти. Це відмовитися від наших цінностей і наших принципів, відмовитись від того, що ми захищаємо, і від того, що  ми є. Це означає погодитися з тим, що  можна вбити за свої ідеї, думки, позицію», - вказано в листі.

Автори пропонують долучитися до звільнення Сенцова всьому міжнародному товариству.

«Терміновою необхідністю є те, щоб Росія знайшла в цій ситуації рішення не тільки гуманітарне, але й політичне. Не тільки Франція  (президент Еммануель Макрон надав кілька пропозицій, на які президент Володимир Путін пообіцяв відповісти),  але і все міжнародне співтовариство, від ЄС до ООН, повинні мобілізуватися, щоб отримати ці відповіді», - йдеться в листі.

А також мобілізувати всі можливі міжнародні сили.

«Митці в усьому світі добре знають, що президент Росії має право припинити цю людську і демократичну трагедію. Скрізь у світі, у світі кінематографії, культури і за її межами, потрібно здійснити міжнародну мобілізацію, щоб захистити режисера. В ім'я мистецької свободи та свободи слова ми знову закликаємо до негайного звільнення Олега Сенцова», - вказано у тексті листа.

Читайте також: На сайті Білого дому з'явилася петиція із закликом урятувати Сенцова

Заклик підписали Товариство драматичних авторів і композиторів (SACD), асоціація авторів мультимедіа (SCAM), асоціація авторів-режисерів-продюсерів (ARP), товариство кінорежисерів (ВСР), Асоціація франкофонних режисерів (ARRF, Бельгія), LeTheatre du Soleil.

Як відомо, 10 серпня президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з російським лідером Володимиром Путіним. Президент Франції висловив свою стурбованість щодо стану здоров'я українського режисера Олега Сенцова та запропонував варіанти гуманітарного вирішення ситуації.

Російська журналістка Вікторія Івлева в ніч проти неділі повідомила, що літак із Сенцовим на борту о 23.00 вилетів із Салехарда. Вона також висловила сподівання, що його доставлять у Київ. Одначе ця  інформація виявилася неправдивою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-