Розгляд листа про помилування Сенцова може зайняти від двох тижнів до місяця - адвокат

Розгляд листа про помилування Сенцова може зайняти від двох тижнів до місяця - адвокат

Укрінформ
Розгляд листа матері Олега Сенцова до президента Росії з проханням про помилування сина може зайняти від двох тижнів до місяця.

Про це з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе повідомляє кримський журналіст Антон Наумлюк.

"У разі, якщо публічна заява Дмитра Пєскова (прес-секретаря президента РФ В.Путіна. - ред.) означає початок процедури помилування на підставі листа матері Олега Сенцова, потрібен термін від двох тижнів до місяця, щоб комісія дала висновок і рекомендації президентові про помилування українського режисера", - зазначається в повідомленні.

За словами адвоката, процедура схожа на ту, яку проводять, приймаючи рішення про умовно-дострокове звільнення. Вона включає створення комісії, яка повинна отримати висновок з колонії про фізичний стан ув'язненого та його поведінку, психологічний висновок, висновок від керівництва колонії про наявність нарікань або заохочень за час відбуття покарання. "У підсумку робиться висновок, чи становить він суспільну небезпеку і чи можна його помилувати. Виносяться рекомендації, які розглядає президент і приймає рішення", - пояснив Дінзе, підкресливши, що український режисер не має наміру припиняти голодовку і переживає зараз затяжну, вже третю за час голодовки кризу стану здоров'я.

Раніше повідомлялося, що прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков сказав журналістам, що, за його відомостями, лист від матері Олега Сенцова "надійшов у відповідний підрозділ адміністрації президента". В той же час він заявив, що не готовий сказати про будь-яку реакцію, а згідно з процедурою для отримання помилування необхідно провести ряд дій.

Напередодні сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що її брат, який голосив голодовку 14 травня, знаходиться у катастрофічному стані. За її словами, Сенцов відмовився від переводу до цивільної лікарні, тому що "не переживе етап, а в цивільній лікарні в Лабитнангі, куди він вже потрапляв у реанімацію, над ним знущаються ще більше, ніж у тюремній".

Читайте також: До Сенцова знову не пустили священика

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу організувати перевод Сенцова до Клініки професора Ніколаєва в Москві або до іншої лікарні, де є фахівці з ендогенного харчування. 

Олега Сенцова було заарештовано у травні 2014 року і незаконно засуджено до 20 років ув'язнення.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-