Росія не пустила правозахисників Amnesty до Сенцова

Росія не пустила правозахисників Amnesty до Сенцова

Укрінформ
Російські офіційні органи відмовили Міжнародній правозахисній організації Amnesty International у наданні доступу до українського кінорежисера Олега Сенцова, який був незаконно засуджений у РФ до 20 років ув'язнення та 82 дні тому оголосив голодування.

Про це повідомила директор українського відділення організації Оксана Покальчук, повідомляється на сайті AI.

"Відмова у праві доступу до Олега Сенцова є неприпустимою. Після майже тримісячного голодування існує велика загроза його здоров'ю. Ми планували відвідати Олега разом із незалежним медичним експертом, який міг би оцінити його стан здоров'я. Такий візит є необхідним, аби розвіяти сумніви щодо стану здоров'я Олега й належного надання йому медичної допомоги", - наголосила Покальчук.

Вона додала, що організація вкотре закликає російську владу звільнити українського політв'язня. 

"Amnesty International закликає до негайного звільнення Сенцова і вимагає, щоб він під час свого утримання мав доступ до кваліфікованих медичних працівників, які зможуть надати йому лікування на засадах медичної етики, що передбачають конфіденційність, самостійність та інформовану згоду. Також російські органи мають надати працівникам українського консульства доступ до Сенцова", - заявила правозахисниця.

Як повідомлялося, Олега Сенцова затримала в Криму ФСБ Росії 11 травня 2014 року. Кінорежисера звинуватили в тероризмі і незаконному зберіганні зброї.

Читайте також: Влада Москви заборонила акцію на підтримку Сенцова

У серпні 2015 року Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням строку у колонії суворого режиму. У лютому 2016 року його етапували в Якутію, а з листопада 2017 року Сенцов перебуває у виправній колонії "Білий ведмідь" у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Загалом у Росії та в окупованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-