Кримська декларація демонструє політику всієї адміністрації США - Чалий

Кримська декларація демонструє політику всієї адміністрації США - Чалий

Укрінформ
Декларація політики США щодо Криму, яку ухвалив і оприлюднив минулого тижня держсекретар Майк Помпео, узгоджена з позицією закордонних країн і відображає політику всієї адміністрації Білого дому на чолі з президентом Дональдом Трампом.

На це звернув увагу в інтерв'ю Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

"Декларація політики США щодо Криму не стала несподіваним рішенням. Принаймні для нас було очевидним, що вона не готувалась під якийсь конкретний момент, і робота над нею, так само як і над координацією спільної позиції різних країн, велась досить давно", - зауважив український дипломат.

Він також зазначив, що декларація містить два важливих моменти. 

"По-перше, вона чітко закріплює – по суті, назавжди, й на цьому робиться акцент – невизнання спроби анексії Криму. І порівняння з декларацією Веллеса якраз іде в контексті акценту "ніколи". Про це нам ясно заявили в Держдепартаменті, зокрема, на зустрічі з помічником держсекретаря США Вессом Мітчеллом", - поінформував український посол. 

По-друге, за його словами, "під час свідчень держсекретаря США Майка Помпео перед Сенатом було наголошено, що всі позиції, вказані в декларації, погоджені з Білим домом і перебувають чітко в руслі політики президента США". 

Тобто зараз, підкреслив Чалий, "ми бачимо консолідовану позицію, яка починає реалізовуватися в конкретних рішеннях Конгресу й виконавчої влади".

Читайте також: Посол України у США подякував Помпео за Кримську декларацію

Він уточнив, що декларація держсекретаря демонструє позицію Сполучених Штатів. "Хоча з юридичної точки зору вона не має статусу закону, але в рамках американської правової системи практично проголошена як політика, і нею керуватимуться виконавчі структури у своїх рішеннях", - зауважив посол України в США.

Як повідомлялося, Помпео у декларації щодо Криму наголосив, що США підтримують політику невизнання анексії Криму Росією до відновлення територіальної цілісності України. Держсекретар США закликав Росію припинити окупацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-