Кримчан із паспортами РФ впустили у Фінляндію помилково - посол України

Кримчан із паспортами РФ впустили у Фінляндію помилково - посол України

Укрінформ
Кримське подружжя Наталії Кушнаренко і Михайла Бережного впустили до Фінляндії з російськими закордонними паспортами через людський фактор.

Таку думку висловив посол України у Фінляндії Андрій Олефіров в ефірі радіо "Крим.Реалії", повідомляє "Радіо Свобода".

"Мені здається, що цих громадян спочатку пустили до Фінляндії за туристичною візою через людський фактор: щороку в консульствах у Санкт-Петербурзі видають до мільйона шенгенських віз. Законодавство, яке забороняє видавати візи таким особам, звичайно ж, відсутнє – це просто добра воля країн-членів Європейського Союзу у відповідь на звернення української сторони", – зазначив дипломат.

Він додав, що остання інстанція в таких питаннях – не консульство, а міграційна влада, яка вже всередині країни перевіряє документи приїжджих.

"Коли фінська міграційна влада зрозуміла, звідки приїхали ці особи і що це та сама серія документів, які видаються саме у Криму, вони пішли до рекомендацій нашого МЗС. Всі кримчани вважаються громадянами України до виходу з громадянства", – підсумував Олефіров.

Читайте також: В окупований Крим незаконно прибула делегація зі Словаччини

27 липня російські ЗМІ повідомили, що подружжю з Криму Наталії Кушнаренко і Михайлові Бережному, які в'їхали до Фінляндії за російськими паспортами, може загрожувати депортація в Україну через те, що документи вони отримали в анексованому Росією Криму.

За даними ЗМІ, у Фінляндію сім’я в’їхала у вересні 2017 року за туристичними візами, отриманими в генеральному консульстві Фінляндії в Санкт-Петербурзі. Після прибуття вони зареєстрували підприємство і подали документи для отримання посвідки на проживання. У результаті подружжя отримало від фінської влади документ, в якому зазначалося, що в країні не визнають паспорти, видані в анексованому Криму.

Фото: Temir Sydykbekov (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-