Експерт окреслив три можливі сценарії для Криму після саміту Трамп-Путін

Експерт окреслив три можливі сценарії для Криму після саміту Трамп-Путін

Ексклюзив
Укрінформ
Зустріч між Дональдом Трампом та Володимиром Путіним, що пройшла у Гельсінкі в понеділок, може призвести до подальшої "заморозки" ситуації в Криму.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив доцент кафедри соціальних наук університету Оттави Срджан Вучетич.

На його переконання, саміт може призвести до трьох можливих сценаріїв.

"По-перше, може впасти Трамп й "трампізм" та виникнути "нормальний" президент США, що зумовить відновлення американської гегемонії у євроатлантичній зоні. У цьому разі Крим залишатиметься таким само "замороженим", як в часи Обами", - сказав Вучетич.

Читайте також: У Конгресі США закликали Трампа "стояти разом з НАТО проти Путіна"

Іншим можливим сценарієм може стати суттєве зменшення ролі США у підтриманні порядку у світі.

"По-друге, це може призвести до підтримання аспектів ліберального устрою коаліцією демократичних держав без США. Індикатором такої можливості є щойно укладена торговельна угода між ЄС та Японією. Крим у такому разі буде ще глибше "замороженим", - зауважив експерт.

Нарешті, третім сценарієм може стати повний розпад світового устрою та повернення до силової моделі міжнародних відносин.

"Третя вірогідність, це розпад ліберального порядку на конкурентні "блоки". Тоді Крим може стати предметом угоди між "лідерами блоків", при чому без будь-якої участі Києва, подібно до того, як вирішувалися європейські територіальні суперечки у 1930-1940 рр.", - підсумував Вучетич.

Читайте також: Росія може спробувати викупити Крим - канадський експерт

На його думку, найбільш вірогідними варіантами розвитку подій є перший та третій.

"Якби я був азартним, то зробив би однакові ставки та перший та третій сценарії", - наголосив він.

Як повідомлялося, у понеділок, 16 липня, Трамп під час прес-конференції після зустрічі з Путіним у Гельсінкі заявив про недовіру висновкам власної розвідки про втручання РФ у президентські вибори, а також про те, що він більше вірить словам Путіна. Ця заява Трампа викликала різке обурення не лише в таборі демократів, а й серед республіканців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-