Денісова пропонує обмін затриманих у Криму рибалок на моряків “Норда”

Денісова пропонує обмін затриманих у Криму рибалок на моряків “Норда”

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить Президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну п'яти українських рибалок судна «ЯМК-0041», які утримуються в анексованому Криму, на моряків «Норда».

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

«Людмила Денісова звернулась до Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна «Норд», затриманого Прикордонною службою України, на членів екіпажу судна «ЯМК-0041», - йдеться у повідомленні.

У зверненні до Президента Уповноважений ВР зазначила, що до неї минулого тижня звернулись родини членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041», затриманого 4 травня 2018 року прикордонною службою РФ. Родини затриманих рибалок попросили допомогти повернути моряків на материкову частину України.

На судні «ЯМК-0041» знаходилось п'ятеро громадян України. Після затримання їх впродовж 2 місяців примусово утримують на території анексованого Кримського півострова.

Федеральна служба безпеки РФ 16 травня 2018 року оголосила про порушення кримінальної справи щодо капітана судна за частиною 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища).

Читайте також: Адвокат сказав, від чого залежить доля затриманих у Криму українських рибалок

«За наявною у мене інформацією, капітан утримується у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу перебувають у статусі свідків та не мають можливості залишити територію півострова Крим, через вилучення паспортів громадянина Україна для виїзду закордон. Про цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров'я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ», - наголосила омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, 4 травня російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму. Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. На борту перебувало 5 членів екіпажу. Суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не пред'явили ніяких обвинувачень.

У МЗС України розцінюють затримання українського судна як «узурпацію суверенних справ України» щодо прилеглих до півострова акваторій і «порушення Конвенції ООН з морського права і звичайного міжнародного права».

25 березня Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно під прапором Росії. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу судна «Норд» із закритого Україною порту анексованої Керчі. 30 березня український суд арештував судно «Норд».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-