Сестра зустрілася із Сенцовим вперше за 4 роки

Сестра зустрілася із Сенцовим вперше за 4 роки

Політв’язні
Укрінформ
Наталія Каплан, двоюрідна сестра українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, незаконно утримуваного Росією, зустрілася з ним у колонії в Лабитнангі. 

Це була перша їхня зустріч за чотири роки (востаннє Каплан бачила Сенцова під час оголошення йому вироку в Ростові-на-Дону в 2014 році), вони проговорили дві години, повідомила Каплан Громадському.

«Я була на побаченні з Олегом Сенцовим, проговорили ми з ним дві години. Це було короткострокове побачення, Олег зараз важить 75 кг при зрості 190 см, за час голодування він втратив 15 кг», - розповіла Каплан.

Вона розповіла Олегу про акції на його підтримку та про те, що до голодування приєднався кримськотатарський активіст Емір Усейн Куку.

«Він дуже вдячний, що так багато дій довкола його імені, що люди не опускають руки і продовжують боротися. Але водночас він дуже розчарований, що дуже мало уваги іншим політв’язням, і вважає, що якщо звільнять його одного, це буде повний провал», - сказала вона.

За її словами, Сенцов просить всіх, хто приїжджає до нього в Лабитнангі, щоб їздили не до нього, а до інших політв’язням, за яких він бореться.

«Зокрема, він просить Людмилу Денісову (українську омбудсмена - ред.), незалежних лікарів, які намагалися до нього приїхати, консулів, владику Климента, щоб вони приїжджали до інших політв’язнів, щоб про них ніхто не забував», - сказала Каплан.

Вона також розповіла, що здоров’я Сенцова на сьогодні задовільне, його стан змінюється, аналізи не дуже хороші, але «нічого критичного немає».

«Вчора йому було дуже погано, сьогодні - нормально. На побачення він прийшов сам. Стан погіршується до вечора. Каже, що йому зараз набагато легше. Найважчий період - перші три тижні голодування. Зараз йому ставлять крапельниці. Без них він би вже не вижив. Припиняти голодування він не збирається. Сказав, що піде до кінця і вірить в перемогу. Налаштований оптимістично, вірить, що не просто так. І вірить в перемогу.

З розваг у нього телевізор, він пише, редагує свої старі записи. Просить не відправляти йому книги, яких у нього дуже багато.

Політв'язень Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня оголосив голодування. Він вимагає звільнення усіх українців-політв'язнів Кремля. 28 травня Сенцов погодився на підтримувальну терапію.

Він почав голодувати перед Чемпіонатом світу з футболу, який проходить у Росії, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей.

Читайте також: У Росії пройшов пікет за звільнення Сенцова

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній продовжує сидіти у колонії в Магадані.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-