Кожне годування Кольченка тюремники знімають на відео

Кожне годування Кольченка тюремники знімають на відео

Укрінформ
Стан українського політв'язня Олександра Кольченка, незаконно засудженого в РФ, покращився. Кожне його годування знімають на відеокамеру.

Про це повідомив в Facebook правозахисник Микола Щур з посиланням на адвоката, який відвідав українця в колонії і розповів про результати візиту по телефону.

«Від Кольченка вийшов адвокат (22 червня 2018 року, 11:15). Ось що він повідомив по телефону. Саша як і раніше знаходиться в медсанчастині. Але тепер не один в палаті, а з «сусідом по камері». Трохи поправився (важить зараз близько 62 кг). Кожне його годування знімають на відеокамеру», - зазначив активіст.

За його словами, Кольченку дозволили тривале побачення з мамою: «Йому підписали тривале побачення з мамою на 28-30 липня. (Гадаю, треба оголошувати збір коштів на цю поїздку)».

За словами Щура, зараз політв'язню приносять багато листів, в тому числі і  українською та іншими мовами. Раніше цього не було.

«18-го числа його викликали до начальника колонії, де на нього чекали для розмови близько десяти осіб: від регіонального омбудсмена, ОНК та інших. Розмова з ними у Саші була короткою: вони поцікавилися його здоров'ям, Саша відповів і від подальшого спілкування з ними відмовився: "Хочу зустрітися з ППЛ України". Зрозуміти його можна (і підтримати в цьому рішенні): сенс розмовляти з людьми, які постійно перекручують інформацію про нього, а то і загрожують і брешуть його мамі? До речі, Саша сказав, що члени нинішньої Челябінської ОНК жодного разу не знайомилися з умовами його утримання. Ось така попередня інформація», - повідомив правозахисник.

Як повідомлялося, Кольченко 7 червня припинив голодування, яке він оголосив 31 травня з вимогою звільнити засудженого за однією справою з ним Олега Сенцова.

Український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів в РФ.

Читайте також: Політвязні: посольство України направило ще одну ноту МЗС РФ

Сенцова і Кольченка затримали представники російських спецслужб в Криму в травні 2014 року по обвинуваченню в організації терактів на півострові. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території анексованого Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

В даний час в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-