"Кримський диверсант" Штибліков проситься в Україну відбувати термін

Укрінформ
Незаконно засуджений фігурант справи "кримських диверсантів" Дмитро Штибліков, який перебуває в колонії в російському Омську, написав заяву до Мін'юсту України з проханням посприяти переведенню його в Україну для подальшого відбування покарання.

Про це розповів виконуючий обов'язки консула-керівника Консульства України в Новосибірську Олег Фіногенов, який сьогодні на прохання Уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової разом з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою відвідав Штиблікова, повідомляє сайт Уповноваженого ВР з прав людини.

"Олег Фіногенов розповідає, що поговорив з Дмитром Штибліковим. Під час розмови Дмитро Штибліков написав заяву до Міністерства юстиції України проханням посприяти переведенню його в Україну для подальшого відбування покарання. А також висловив прохання розглянути можливість надання йому матеріальної допомоги в установленому законодавством порядку, за пропозицією консула України", - йдеться в повідомленні.

За словами консула, Штибліков виглядає добре, скарг не висловлює, називає себе громадянином РФ і України.

"Він перебуває з травня 2018 року в одиночній камері. Мав кілька дисциплінарних стягнень. Тетяна Москалькова домовилася про організацію відеорозмови з родиною Дмитра Штиблікова, яка проживає в Криму", - розповів консул.

Як повідомляв Укрінформ з посиланням на ТАСС, Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова відвідала незаконно засудженого фігуранта справи "кримських диверсантів" Дмитра Штиблікова, що відбуває покарання в омській колонії.

Дмитра Штиблікова, Володимира Дудка і Олексія Бессарабова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Усі вони до 2014 року працювали експертами в центрі "Номос". За версією ФСБ, вони нібито є учасниками диверсійно-терористичної групи ГУР Міноборони України.

Читайте також: Денісова заявляє, що Росія затягує процес відвідування політв'язнів

16 листопада 2017 року "Севастопольський міський суд" після того, як Штибліков уклав досудову угоду зі слідством, засудив його до 5 років колонії суворого режиму і штрафу у розмірі 200 тисяч рублів.

У Службі безпеки України заявили, що затримані у Криму громадяни України не є ні співробітниками, ні контактерами з боку СБУ.

Нині в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-