Денісова заявляє, що Росія затягує процес відвідування політв'язнів

Денісова заявляє, що Росія затягує процес відвідування політв'язнів

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка перебуває з поїздкою у Росії, досі не змогла відвідати жодного українського політв'язня в РФ і не знає нічого про стан Олега Сенцова.

Про це Денісова розповіла у суботу в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поки що нікого не вдалося відвідати з українських політв'язнів. Я вважаю, що на сьогодні відбувається затягування процесу відвідування українців, що перебувають в колоніях, СІЗО і тюрмах Російської Федерації. Чому я так кажу. Тому що, якщо були домовленості двох президентів щодо надання такої можливості зустрітися, то треба було б просто скоротити терміни проходження всіх необхідних для цього документів. А на даний час відбувається якесь незрозуміле листування, щоб затягнути процес відвідування", - сказала Денісова.

Вона нагадала, що на понеділок, 18 червня, заплановано її зустріч з російським омбудсменом Тетяною Москальковою, під час якої мають бути погоджені плани зустрічей. Однак, Денісова висловила сумнів стосовно реальності виконання таких планів. "Якщо ми таким чином і надалі будемо виконувати ці високі політичні домовленості, то я навіть не знаю, за який час зможемо відвідати наших політв'язнів", - зазначила вона.

Український омбудсмен висловила особливу стурбованість тією ситуацією, що їй ні вчора, ні сьогодні не вдалося відвідати українського політв'язня Олега Сенцова і з'ясувати реальний стан його здоров'я. "Я зараз дуже хвилююся за Олега Сенцова, оскільки ми досі не змогли з ним побачитись і з'ясувати, який зараз стан його здоров'я. Він вже 34-й день голодує. А у мене є інформація тільки станом на 5 червня, і жодного підтвердження, в якому зараз він стані знаходиться, немає. Ми хочемо якнайшвидше потрапити до наших політв'язнів, особливо до тих, хто зараз голодує", - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв’язня Олега Сенцова. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило Денісовій у відвіданні ув’язненого та наданні інформації щодо стану його здоров’я.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова після 22 червня. У той же час вона заявила, що наполягатиме на відвідуванні режисера найближчими днями.

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Читайте також: Російський омбудсмен відвідала в Омську ув’язненого українця Штиблікова

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

Українського режисера Олега Сенцова було засуджено у Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-