Російський омбудсмен відвідала в Омську ув’язненого українця Штиблікова

Російський омбудсмен відвідала в Омську ув’язненого українця Штиблікова

Фото
Укрінформ
Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова відвідує незаконно засудженого фігуранта справи "кримських диверсантів" Дмитра Штиблікова, що відбуває покарання в омській колонії.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на прес-службу російського омбудсмена. 

"Тетяна Москалькова вже прибула в колонію номер шість Омська і відвідує Дмитра Штиблікова", - йдеться у повідомленні. 

В офісі Уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової доки не коментують цю інформацію.

Як зазаначає російське агентство, саме з відвідування Штиблікова повинна була розпочатися програма спільних відвідувань російським і українським омбудсменами ув'язнених в Росії і в Україні.

Раніше повідомлялося, що Денісова 15 червня прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв'язня Олега Сенцова, який ще 14 травня оголосив голодовку. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило їй у відвідуванні ув’язненого режисера і наданні інформації про стан його здоров'я.

Москалькова назвала «особистою ініціативою» українського омбудсмена поїздку в колонію до українського режисера Олега Сенцова. 

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова після 22 червня. В той же час вона заявила, що настоюватиме на відвідуванні режисера найближчими днями.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Як відомо, Дмитра Штиблікова, Володимира Дудка і Олексія Бессарабова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Усі вони до 2014 року працювали експертами в центрі "Номос". За версією ФСБ, вони нібито є учасниками диверсійно-терористичної групи ГУР Міноборони України.

16 листопада 2017 року "Севастопольський міський суд" після того, як Штибліков уклав досудову угоду зі слідством, засудив його до 5 років колонії суворого режиму і штрафу у розмірі 200 тисяч рублів.

У Службі безпеки України заявили, що затримані у Криму громадяни України не є ні співробітниками, ні контактерами з боку СБУ.

Читайте також: Омбудсмени України і Росії домовились про зустріч

Режисера Олег Сенцов в серпні 2015 року було засуджено в Росії до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території анексованого Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокову голодовку з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

Нині в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото: ombudsmanrf.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-