МЗС обіцяє Росії ноту через недопуск Денісової до Сенцова

МЗС обіцяє Росії ноту через недопуск Денісової до Сенцова

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України направить Росії ноту у зв'язку з недопуском омбудсмена Людмили Денісової в колонію, де утримують українського політв'язня Олега Сенцова.

Про це заявила речник МЗС Мар'яна Беца у коментарі журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця інформація (про недопуск Денісової до Сенцова - ред.) щойно надійшла, ми переговоримо з пані Денісовою, з'ясуємо детальну інформацію і, безперечно, нота буде направлена російській стороні", - сказала Беца.

За її словами, те, що українському омбудсмену не дозволили зустрітися з Сенцовим, з одного боку, було очікуваним, оскільки Росія грає свою геополітичну гру, у тому числі у питанні звільнення політв'язнів.

Читайте також: Денісову не пустили в колонію до Сенцова

"У них зараз нібито свято - чемпіонат з футболу, вони хочуть показати, що нібито з гуманітарних міркувань на рівні омбудсменів є якась дорожня карта, вони запросили один одного, нібито там когось відвідують. Я не виключаю, що, можливо, до когось із наших політв'язнів дійсно допустять пані Денісову, але (на допуск - ред.) до Олега Сенцова, в принципі, надій у нас було завжди мало. Однак пробувати треба було", - зазначила Беца. 

На її переконання, те, що український омбудсмен поїхала в колонію в Лабитнангі до Сенцова, насправді дуже добре, оскільки і Україна, і весь світ ще раз переконалися, що Росія "абсолютно бреше", що в неї немає наміру і політичної волі найближчим часом звільняти Сенцова і що треба посилювати міжнародний політичний і дипломатичний тиск на Росію, щоб звільнити Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських громадян. 

Як повідомляв Укрінформ, Денісову 15 червня не пустили в колонію, де утримують українського політв'язня Сенцова у російському Лабитнангі.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова після 22 червня. Водночас вона заявила, що наполягатиме на відвіданні режисера найближчими днями. 

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої була досягнута домовленість про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які перебувають в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денисова відбула в Росію для відвідання українських політв'язнів.

Український режисер Олег Сенцов був засуджений у Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними ув'язненими в РФ, більше 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-