Житель Криму розповів, як ФСБ катує заарештованих

Житель Криму розповів, як ФСБ катує заарештованих

Укрінформ
Ібрахімджон Мирпочаєв, який зазнав тортур і приниження з боку спецслужб РФ, виїхав з Криму на материкову Україну і розповів про те, що пережила його сім'я за останні місяці окупації, і які "процедури" йому влаштовували ФСБ.

Про це Мирпочаєв розповів на прес-конференції в Києві "Некурортний півострів: як ФСБ катує людей в Криму", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мене прив'язали до стільця скотчем, на голові був мішок, і цей мішок зав'язали зверху ще скотчем і почали бити. Перші удари були в груди і в голову - в область потилиці. Почали запитувати: кого знаєш, куди ходиш, з ким спілкуєшся в Криму", - говорить Мирпочаев, який виїхав з окупованого Криму три місяці тому.

Понад 2-годинний обшук у його будинку з подальшим викраденням Мирпочаєва, його батька і ще двох братів стався 10 серпня 2017 року. Цього дня російські силовики о 6 ранку, перестрибнувши через огорожу, без стуку увірвалися в будинок, налякавши його жителів і особливо дітей, перевернули весь будинок, взяли Коран і кілька книг з ісламу, після чого вивези чотирьох чоловіків з Білогорского району в якесь приміщення за Сімферополем.

Там, розповідає Ібрахімджон, його постійно били, примушували зізнатися в тому, що їздив в Сирію і воював за ІДІЛ. Не отримуючи потрібних відповідей, душили його і катували струмом.

"Після того, як я сказав, що не покидав територію Криму, вони били мене кілька годин, потім одягали пакет на голову і душили кілька разів. Запитували про дядька, який поїхав в Україну, запитували про брата, змушували сказати, що він їздив у Сирію... Потім за ногу витягнули в інше приміщення, зняли з мене джинси і труси і поклали на підлогу животом, руки і ноги обмотали скотчем, ззаду щось увіткнули... Потім включили якийсь апарат, мене трясло і било струмом", - розповів потерпілий.

"Процедури", що тривали до глибокої ночі, повторили 6-7 разів, зізнався він. В результаті, Ібрахімджона змусили сказати, що його брат їздив в Сирію. Брата заарештували, інших відвезли у Білогорський район і викинули з машини в лісосмузі села Зеленогірск.

Силовики попередили, що якщо вони комусь із сусідів або журналістів розкажуть про подію, "процедури" повторять і з іншими членами сім'ї. Крім того, вони попередили, що віднині за їх завданням "збиратимуть інформацію у мечетях".

Того ж дня Мирпочаєв відправив батька з братом за межі Криму, залишившись з дружиною, дітьми і матір'ю.

За його словами, затриманого брата помістили в ізолятор тимчасового утримання, де йому повідомили, він заарештований на 15 діб нібито за напад на співробітника поліції. 

У день закінчення арешту брата відпустили лише після того, як він підписав понад 10 чистих аркушів паперу формату А4. Через 3-4 місяці під загрозою повторення "процедур" знову вимагали підписати чисті аркуші паперу.

"Ми підписали папери, нас випустили, наступного дня ми всі зібралися і покинули територію Криму, залишили свій дім і поїхали. Тепер ми в Києві. Думаємо, що такі випадки не пооодинокі, і всіх, кого забирають і катують, серйозно залякують, і вони бояться розголошувати ье, що відбувається. Ми, після того, як приїхали, вирішили, що буде добре, якщо ми про всі ці тортури і переслідування розповімо", - резюмував на прес-конференції Мирпочаєв.

Він повідомив, що на материковій Україні почувається у безпеці, працює і необхідну допомогу на перші місяці проживання в Києві їм надала громадська організація "КрымSOS".

Читайте також: Денісову запевнили, що стан здоров'я політв'язнів у Криму – "задовільний"

За словами керівника цієї організації Таміли Ташевої, з початку окупації Криму по 30 жовтня 2017 року ними зафіксовано 149 випадків застосування тортур і негуманного поводження окупаційної влади з громадянами України, і ця кількість постійно зростає. На сьогодні відомо вже щонайменше 181 випадок, у тому числі 55 - тортури.

Цінність свідчень Мирпочаєва в тому, підкреслила вона, що багато потерпілих бояться розповідати про те, що сталося через залякування з боку спецслужб. Таким чином, зазначила вона, людей змушують до співпраці і використовують їх як лжесвідків у надуманих кримінальних справах. При цьому РФ перешкоджає доступу на півострів міжнародних правозахисних місій, і велика частина фактів про тортури і переслідування залишається "невидимою" для правозахисників, журналістів і міжнародної громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-