Сербія не визнає Крим російським, але санкції проти РФ не введе - Вучич

Сербія не визнає Крим російським, але санкції проти РФ не введе - Вучич

Укрінформ
Сербія не визнала анексію Криму Росією, оскільки це означало б визнання незалежності Косова.

Про це заявив президент Сербії Александар Вучич в інтерв'ю Le Monde, пише "Крим.Реалії".

«Ми не визнали Крим частиною Росії. Якби ми це зробили, це означало б, що ми підтримуємо незалежність Косова», – заявив сербський лідер.

Разом з тим, він пояснив, чому Белград не запровадив санкції проти Росії.

«Сербія не може стріляти собі в ногу, запровадивши санкції проти Росії. Поставте себе на наше місце. Який ще постійний член Ради безпеки ООН підтримує нашу територіальну цілісність. Всі розуміють нашу позицію», – сказав Вучич.

За його словами, на етапі переговорів про членство в ЄС Сербія не буде приєднуватися до санкцій проти Росії, а в майбутньому сподівається на поліпшення відносин між Росією і Євросоюзом.

Читайте також: Варшава розглядає справу Сенцова в контексті окупації Росією Криму

Як відомо, збройний опір косовських албанців у 1998-1999 роках закінчився після 78-денної кампанії повітряних ударів НАТО проти Сербії, які сприяли припиненню кровопролитних репресій проти етнічних албанців.

Жертвами репресій влади тодішнього сербського лідера Слободана Мілошевича проти етнічних албанців Косова стали близько 10000 чоловік.

У 2008 році Республіка Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії. Нову країну визнали 113 країн, включаючи США. Сербія і Росія досі не визнають незалежність Косово. Україна також не має дипломатичних відносин з колишнім автономним краєм у складі Сербії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Фото: TACC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-