Варшава розглядає справу Сенцова у контексті окупації Росією Криму

Варшава розглядає справу Сенцова у контексті окупації Росією Криму

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Польщі розглядає справу українського режисера Олега Сенцова у контексті окупації Росією Криму і недотримання Москвою міжнародних зобов'язань та висловлює протест проти дій РФ.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі у відповідь на інформаційний запит власного кореспондента Укрінформу. 

“Ми добре знаємо справу засудження й ув'язнення Олега Сенцова. Ми вважаємо його політичним в'язнем і вимагаємо його звільнення. Долю Сенцова ми сприймаємо у ширшому контексті дій Росії щодо окупації Криму і недотримання нею міжнародних конвенцій”, - підкреслюється в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Як наголошується, МЗС Польщі неодноразово на міжнародних форумах висловлювало рішучий протест проти ворожих дій Москви щодо Києва, а також з приводу драматичної гуманітарної ситуації і примусового утримування на території Росії громадян України.

“Ми підтримуємо територіальну цілісність України і визнаємо Крим частиною Української держави”, - наголошує МЗС Польщі.

Як зазначається, Польща разом з усією демократичною спільнотою закликала Росію відмовитися від окупації Криму і від обраної Кремлем стратегії “використання аргументів сили і військового потенціалу в реалізації своєї закордонної політики”. 

Польське МЗС звертає увагу, що міністр Яцек Чапутович разом із сімома іншими главами МЗС країн-членів ЄС та України у заяві на шпальтах EU Observer висловив спротив проти політики “доконаних фактів”, яку Росія здійснює у Криму, зокрема подальшої мілітаризації півострова, а також жаль з приводу відсутності поступу у питаннях дотримання прав людини, звертаючи увагу на ситуацію з переслідуванням національних меншин на півострові і справу Сенцова.

“На європейських форумах та форумах ООН ми апелюємо до міжнародної спільноти й надалі зберігати єдність у справі негативної оцінки дій Росії щодо України і продовжувати спільну політику здійснення тиску на Москву, елементом чого є механізм санкцій”, - наголошують в польському зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, український режисер Олег Сенцов був засуджений російським судом до 20 років на підставі сфальсифікованих обвинувачень. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів. 

Читайте також: #FreeSentsov: під Радою Європи пройшла акція на підтримку режисера

Крім того, напередодні, 31 травня, український політв'язень у РФ Олександр Кольченко, засуджений за тією самою справою, оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова.

По всьому світу 1 і 2 червня відбувається глобальна акція #SaveOlegSentsov на підтримку українського політв'язня Кремля Олега Сенцова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-