Чубаров прокоментував арешт активістів, завдяки яким світ дізнавався правду про Крим

Чубаров прокоментував арешт активістів, завдяки яким світ дізнавався правду про Крим

Укрінформ
Сьогоднішній арешт російськими силовиками кримськотатарських активістів Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова, завдяки інформації яких світ дізнавався про реальну ситуацію в Криму, поповнив перелік ганебного переслідування Росією захисників прав людини на окупованому півострові.

Про це глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив в понеділок на прес-конференції в Києві.

"Арешт Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова поповнює перелік ганебних переслідувань кримськотатарських активістів, цивільних журналістів, які послідовно стоять на захисті прав людини на окупованому півострові", - сказав Чубаров.

За його словами, обидва затриманих в Криму російськими силовиками кримських татарина є активістами громадської організації "Кримська солідарність", і обидва відомі своєю правозахисною діяльністю, спрямованою на захист політв'язнів і їх сімей.

Читайте також: МЗС висловлює рішучий протест через затримання у Криму Мустафаєва і Смаїлова

"Багато що з того, що відбувається в окупованому Криму, світ, Україна і сам Крим дізнавалися з відеорепортажів Сервера Мустафаєва. У нього четверо неповнолітніх дітей від 3-месяцев до 7 років. У Едема Смаїлова троє дітей, молодшій з яких 12 років", - розповів глава Меджлісу.

За його словами, під час обшуку співробітники ФСБ не допустили до дітей їх матір, а до активістів - їх адвокатів.

"Як завжди, обшуки, після яких слідують арешти, проходили в зухвалій, брутальній формі, не допускали адвокатів як до Мустафаєва, так й до Смаїлова", - повідомив глава Меджлісу.

Він зазначив, що Мустафаєв і Смаїлов обвинувачуються в участі в діяльності терористичної організації (ст. 205.5 КК РФ), і їм загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі.

Разом із заарештованими сьогодні активістами, повідомив Чубаров, Кремль утримує за гратами вже 69 кримських політв'язнів.

Одним з можливих виходів в цій ситуації глава Меджлісу вважає необхідність "достукатися до західних політиків і їх лідерів, щоб зустрічаючись з Путіним, вони тримали в полі зору усю ситуацію в Криму і долю кожного з тих, а якщо вважати Мустафаєва і Саїлова, їх вже 69, затриманих і тих, які утримуються за гратами... громадян України".

Як повідомляв Укрінформ, в понеділок в Криму пройшли обшуки і арешти активістів і цивільних журналістів Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-