У Криму Стешенка жорстоко катували і змусили “свідчити” на камеру - Чубаров

У Криму Стешенка жорстоко катували і змусили “свідчити” на камеру - Чубаров

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що затриманого в окупованому Криму російськими силовиками харків'янина Олександра Стешенка катували і змусили дати потрібні для ФСБ свідчення.

Про це Чубаров розповів у понеділок на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це дані, які нам відомі: з 11 квітня його катували просто нескінченно. Його топили в морі багато разів, щоб просто зламати його. Потім через деякий час, коли він дав ФСБ потрібні свідчення, його змусили зателефонувати близьким людям і відмовитися від тих адвокатів, завдяки яким ми отримали хоч якусь інформацію про те, де і в якій ситуації він перебуває", - розповів Чубаров.

Політик припустив, що "у казематах ФСБ" на нього продовжується тиск "і, боюся, не тільки моральний".

Читайте також: Чубаров пояснив нову хвилю арештів в окупованому Криму

Саме з цим він пов'язує визнання Стешенка на камеру про те, що Ерол Велієв - помічник народного депутата України Мустафи Джемілєва нібито просив його в січні 2018 року підпалити в Криму будинок муфтія Криму Еміралі Аблаєва. При цьому, за словами Стешенка, він відмовився від цієї пропозиції, але йому нібито було відомо, що цей "підпал будинку муфтія" здійснили сам Велієв та третій учасник "екстремістської організації" якийсь Третьяков.

Як вважає глава Меджлісу, Стешенко, якому може загрожувати обвинувачення у "приховуванні злочину", під тиском ФСБ міг обмовити себе.

"Адвокати просили мене бути обережним і не все говорити, але мені здається я зараз дію в інтересах насамперед Олександра Стешенка. Знаєте, за місяць в умовах російського ФСБ можна з будь-якої людини зробити все що завгодно - коли людина проходить через тортури, моральний тиск, через фізичні страждання, коли її ламають, а потім дають шанс, що якщо вона поведе себе тією лінією, яку їй виписали ФСБ, то вона отримає, скажімо, якийсь мінімум покарання і далі буде вільною", - розповів Чубаров.

Як повідомлялося, 11 квітня на адміністративному кордоні з окупованим Кримом російські силовики затримали харків'янина Олександра Стешенка. Про його зникнення на гарячу лінію громадської організації "КримSOS" повідомила мати. За її словами, причиною затримання на КПВВ "Чонгар" стала нібито невідповідність з фотографією в паспорті. Пізніше стало відомо, що Стешенко відбуває адміністративний арешт в ІТТ м. Сімферополь в окупованому Криму. Однак після закінчення терміну арешту 25 квітня, коли харків'янина мали відпустити, до спецприймальника підігнали мікроавтобус без номерів, на якому Стешенка вивезли в невідомому напрямку. З того часу його місцезнаходження залишалося невідомим. У понеділок ФСБ РФ заявила, що в Криму "розкрита" діяльність екстремістської організації, до складу якої входить харків'янин Олександр Стешенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-