Amnesty засуджує розгін акції кримських татар в окупованому Сімферополі

Amnesty засуджує розгін акції кримських татар в окупованому Сімферополі

Укрінформ
Розгоном акції в Сімферополі де-факто влада показала неповагу до пам'яті жертв депортації  кримських татар.

Про це йдеться у заяві директора Amnesty International Україна Оксани Покальчук.

 «Російська де-факто влада не змогла втриматися від спокуси проявити силу щодо кримськотатарських активістів. Розгоном мирної акції поминання вони не тільки в черговий раз знехтували правом на свободу мирних зібрань - в Криму воно і так було практично знищено з початку окупації, - але і продемонстрували відверту неповагу до пам'яті жертв депортації 1944 року», - заявила Покальчук.

Зазначається, що у четвер ввечері, 17 травня, в Сімферополі були затримані близько 20 учасників акції «Запали вогонь у своєму серці», приуроченої до Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Затриманих, серед яких були неповнолітні, розвезли по районних віддлках Сімферополя. Хоча більшість активістів були випущені протягом кількох годин після затримання, не обійшлося без порушень. 

Читайте також: У Сімферополі попри заборону зібрався мітинг кримських татар

Так, поліцейські не допустили до затриманих адвоката Едема Семедляєва, а також піддали всіх активістів примусовій дактилоскопії, тоді як навіть за законом взяття відбитків пальців обов'язкове лише в разі висунення кримінальних звинувачень або після рішення суду про адміністративний арешт.

Одному із затриманих, 19-річному Сейтасану Асанову, було висунуто звинувачення у "непокорі законній вимозі співробітника поліції". У відділенні поліції він провів ніч, і було призначено судове засідання на 18 травня. Асанову загрожує адміністративний арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-