Суд ООН вимагає від Кремля реабілітації Меджлісу – Зеркаль

Суд ООН вимагає від Кремля реабілітації Меджлісу – Зеркаль

Укрінформ
Міжнародний суд ООН звернувся 18 травня до Росії з вимогою надати інформацію про виконання минулорічного наказу Суду щодо відновлення діяльності Меджлісу.

Про це повідомила у Twitter заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Сьогодні Міжнародний Суд ООН звернувся до РФ з вимогою надати йому інформацію про виконання наказу Суду від 19 квітня 2017 року щодо відновлення діяльності Меджлісу", - написала Зеркаль.

Вона нагадала, що у квітні Україна звернулися до Суду з проханням надати тлумачення цього наказу. Як зазначила Зеркаль, це було викликано тим, що протягом року РФ не зробила нічого для виконання припису Суду.

"Єдине, що ми чули – "ми вживаємо необхідних заходів", хоч попередні заходи, визначені Судом, вимагали невідкладної реакції. Таке ставлення РФ означає фактичне ігнорування Міжнародного Суду ООН. Тепер, відповідно до запиту, РФ має пояснити Суду, що було зроблено для створення нормальних умов діяльності Меджлісу в Криму", - акцентувала заступник міністра.

Вона повідомила, що Суд також запропонував Україні надати інформацію з цього питання.

"Ми поінформуємо Суд про всі зусилля, яких було докладено для реалізації наказу Суду як з боку держави, так і представниками Меджлісу. Наразі це процедурні кроки для того, щоб дати можливість Суду оцінити реальний стан справ", - зазначила Зеркаль.

Читайте також: Парубій: Український Крим задихається в російській окупації

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня 2017 року у межах позову України проти РФ Міжнародний суд ООН ухвалив рішення, згідно з яким РФ зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

У квітні 2016 року так званий Верховний суд Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборонив його діяльність на території РФ. Верховний суд РФ у вересні 2016 року визнав законною цю заборону, відхиливши апеляційну скаргу представників меджлісу.

У березні 2017 року Меджліс подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-