Парубій: Український Крим задихається в російській окупації

Парубій: Український Крим задихається в російській окупації

Укрінформ
Україна визволить Крим з-під новітньої російської окупації і поверне кримським татарам можливість вільно та щасливо жити на Батьківщині.

Про це заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій засідання парламенту в п'ятницю з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Сьогодні всі наші співвітчизники і друзі в усьому світі відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та День пам'яті жертв депортації з Криму у 1944 році. 74 роки тому радянська імперія розпочала репресії проти цілого народу: за добу сотні тисяч родин кримських татар були насильно виселені та депортовані з Криму. Лише з проголошенням незалежності України кримські татари отримали право вільно й гідно жити на землі своїх прабатьків. Але сьогодні знову російські окупанти розгорнули терор і репресії проти кримських татар і українців у Криму, український Крим задихається в новітній російській окупації. Дорогі наші співвітчизники, дорогі мешканці Криму, ми пам'ятаємо про вас, ми визволимо Крим і повернемо вам вільне та щасливе життя на Батьківщині", - сказав Парубій

При цьому він закликав українців о 12:00 долучитися до всеукраїнської хвилини мовчання для вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу в 1944 році. 

Читайте також: Керівники держави - про депортацію кримських татар: Це наш спільний біль

"Ми в парламенті теж о 12:00 вшануємо хвилиною мовчання усіх депортованих", - зазначив спікер.

Як повідомлялося, Україна 18 травня відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар 1944 року. У цей день в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши там "референдум щодо його самовизначення". Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. 

Країни Заходу не визнають анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-