Керівники держави - про депортацію кримських татар: Це наш спільний біль

Керівники держави - про депортацію кримських татар: Це наш спільний біль

Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що біль депортації кримськотатарського народу є нашим спільним болем, нинішні злочинці будуть покарані за окупацію Криму, а український півострів стане вільним.

Про це він написав у Facebook

"Сьогодні весь світ згадує жахливі події 1944 року, коли за вказівкою вождів тоталітарного режиму кримських татар, а з ними й представників інших національних меншин, примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу. Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму", - зазначив Президент.

Глава держави запевнив, що ніколи не буде забуто цинічний злочин радянського режиму, злочин проти цілого народу, проти усього людства. 

Також він висловив упевненість, що й сучасні злочинці понесуть покарання за окупацію Кримського півострова, і український Крим знову стане вільним.

Водночас Прем'єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар. Він нагадав, що протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч людей, а загалом було примусово виселено з домівок близько 191 тисячі кримських татар.

"Радянська влада звинуватила кримських татар у масовому дезертирстві з лав Червоної армії. Хоча жодних доказів «масового дезертирства» не існує. Особливо цинічно, що така доля спіткала і відзначених воїнів – навіть двічі Герою Радянського Союзу Амет-Хану Султану не дозволили повернутися до Криму", - підкреслив Глава уряду.

У свою чергу секретар РНБО Олександр Турчинов додав, що через десятиліття, які минули з цієї сумної дати, Росія на окупованому півострові знову намагається, використовуючи таку ж риторику - "співпраця з фашистами", "терористична діяльність", зламати кримських татар, їхнє прагнення до свободи. Він зауважив, що "тоталітарний маховик" викорінює культурні традиції, обмежує у громадянських правах, намагається знищити національну свідомість та історичну пам'ять.

Читайте також: Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Він розповів, що залякування, звинувачення у тероризмі та екстремізмі, репресії, арешти, катування, тотальна мілітаризація півострова - візитна картка путінського режиму.

"Історія здатна навчити тих, хто готовий вчитись, а ті, хто не готові, - щоразу будуть дивуватись її повторенню. Якою б кривавою не була диктатура та її диктатор, вони завжди приречені на ганебний кінець. І чим більш кривавий та жорстокий режим, тим страшніший та принизливіший крах його керманича", - наголосив секретар РНБО.

Він також запевнив, що Крим - це Україна, а вільний, гордий та сміливий кримсько-татарський народ  - кримли - житиме на своїй землі попри всі потуги кремлівської тиранії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-