У Криму почався

У Криму почався "суд" над Балухом

Політв’язні
Укрінформ
У підконтрольному Росії Роздольненському райсуді Криму у вівторок почалося судове засідання у справі українського активіста Володимира Балуха, який  голодує вже більш як 55 днів.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група у Facebook.

"Володимир присутній на засіданні. Він сильно схуд, але тримається бадьоро", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підтримати Балуха прийшли небайдужі кримчани, у тому числі глава Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Климент.

Як повідомлялося, у вівторок в окупованому Криму відбудеться засідання "суду" за третьою сфабрикованою справою проти Володимира Балуха, який оголосив 19 березня голодування на знак протесту проти його переслідування.

Кримінальну справу було порушено в серпні 2017 року після того, як Балух і його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії так званого начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченка, який образив і вдарив Балуха. У відповідь на дії захисту Ткаченко подав свою скаргу, в результаті чого 22 серпня 2017 року слідчий комітет РФ порушив проти активіста кримінальну справу за ст.321 ч.2 КК РФ.

За версією обвинувачення, 11 серпня 2017 року Балух, знаходячись в ІТТ, "завдав начальникові цієї установи удару ліктем, а потім - флаконом мийної рідини по лівій руці". Такими діями він нібито заподіяв «начальникові» ІТТ "фізичний біль, що не спричинив тілесних ушкоджень і розладу здоров'я". За інформацією захисту активіста, Ткаченко сам напав на Балуха, а саме, вдарив, ображав, принижував. Усе це було зафіксовано на відео в ІТТ. Проте за заявою Балуха розслідування стосовно Ткаченка так і не почали.

На засіданні 11 квітня 2018 року допитаний як потерпілий Валерій Ткаченко у своїх свідченнях заперечував систематичні образи Балуха.

Читайте також: Держдеп США вимагає від окупантів у Криму звільнити Балуха

Як повідомляв Укрінформ, "суд" в анексованому Криму визнав Балуха винним у зберіганні боєприпасів і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який знаходився у дворі його будинку.

Міністерство закордонних справ України вимагає негайно звільнити Балуха і допустити до нього українських лікарів.

Фото: Anton Naumlyuk (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-