Застосування кримінального законодавства РФ у Криму є злочином - юрист

Застосування кримінального законодавства РФ у Криму є злочином - юрист

Укрінформ
Застосування кримінального законодавства Російської Федерації на території окупованого Криму - міжнародний злочин.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі заявила юрист Української Гельсінської групи Анастасія Мартиновська.

"Застосування кримінального законодавства Російської Федерації на території Криму - міжнародний злочин та порушення норм міжнародного гуманітарного права. Про це необхідно пам'ятати, тому що в подальшому це допоможе притягнути Росію до відповідальності", - сказала Мартиновська.

На її думку, російське антиекстремістське законодавство "дуже нечітке, широко тлумачиться і саме тому Росія може так вільно застосовувати його для того, щоб переслідувати неугодних їй людей".

"На території Криму це переважно мусульмани, а також ті, хто не підтримує позицію, що Крим - частина Росії", - зазначила юрист.

Як підкреслила експерт, свідченням переслідування неугодних Росії громадян України є справа, яку розслідує Українська Гельсінська група за заявою двох кримських татар.

"Вони неодноразово стояли біля будинку сусідів, де проходили обшуки. У перший раз, коли їх затримали, їх обвинуватили в тому, що вони брали участь у незаконному мітингу - тоді їм присудили штраф, другий раз було вже взяття під варту на кілька діб і коли втретє вони знову не підкорилися, їх обвинуватили у тому, що вони - члени організації "Хізб ут-Тахрір", - розповіла Мартиновська.

На її думку, Росія не випадково обрала організацію "Хізб ут-Тахрір", щоб переслідувати нелояльних до неї громадян, які, з точки зору Росії, "не можуть розраховувати на поблажливість і чесне, справедливе ставлення до них".

Читайте також: У Криму "антитерористичні закони" РФ борються з інакомисленням - адвокат

У цілому, вважає юрист, "дії Росії повинні бути предметом обговорення і оцінок не лише на міжнародному, а й на загальнонаціональному рівні". Мартиновська зазначила, що в Україні необхідно ухвалити закони, що регулюють політику держави в питанні надання юридичної та правової допомоги родинам тих, хто з політичних мотивів притягнутий до відповідальності і відбуває термін покарання за російськими законами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-