У Криму

У Криму "антитерористичні закони" РФ борються з інакомисленням - адвокат

Укрінформ
Російські спецслужби у Криму під виглядом боротьби із тероризмом та екстремізмом борються з інакомисленням. 

Фабрикувати кримінальні справи проти активістів та журналістів їм допомагає антитерористичне законодавство Росії, підконтрольні "експерти" та "таємні свідки", розповів на прес-конференції в Укрінформі адвокат Еміль Курбедінов.

"Головним інструментом Росії у боротьбі з інакомисленням у Криму є російське антитерористичне законодавство... Найяскравішим є приклад із Меджлісом кримськотатарського народу, із яким Росія спочатку намагалася домовитися, але після того, як цього не вийшло, Меджліс перетворився на терористичну організацію", - розповів Курбедінов.

За його словами, за останні кілька років у Криму, незважаючи на переслідування спецслужб, кількість громадянських активістів лише зросла.

"Зі зростанням кількості громадянських активістів і тих, хто не бажає миритися із тим, що сьогодні відбувається у Криму, не боїться говорити правду, не погоджується із владою і має свою точку зору на події у Криму, одночасно посилюється тиск на них з боку спецслужб", - розповів адвокат.

Один із останніх випадків - арешт журналіста Нарімана Мемедемінова, якого звинуватили у пропаганді тероризму. Фабрикуючи звинувачення проти Мемедемінова, ФСБ використовувала експертів підконтрольних йому інституцій, чиї експертизи "не витримують жодної критики, як з наукової, так і з юридичної точки зору".

"Іще один приклад: Емір-Усеїн Куку, мій підзахисний Вадим Сірук та інші хлопці (справа "Хізб ут-Тахрір" - ред.) обвинувачувані у тероризмі на основі експертного висновку, складеного зі звичайних розмов про долю Криму, про долю мусульман та кримських татар у Криму. Лише з цих розмов експерти зробили висновок, що ці люди збиралися здійснити насильницьке захоплення влади", - розповів адвокат.

За його словами, фабрикувати обвинувачення проти його підзахисних ФСБ намагається і за допомогою "таємних свідків".

"Ці два механізми - сфабриковані експертизи і "таємні свідки" допомагають сьогодні спецслужбам вносити до "терористичних списків" будь-яку людину або групу людей, нелояльних до нинішньої влади" - вважає Курбедінов.

Як підкреслив адвокат, для припинення цієї практики необхідно домагатися перегляду ролі Росії у боротьбі проти тероризму.

"Міжнародне співтовариство має переглянути роль Росії у її боротьбі із тероризмом. Є певні антитерористичні союзи, в яких бере участь РФ. Потрібно звернути увагу на те, як, якими методами вона використовує своє антитерористичне та антиекстремістське законодавство, яке абсолютно не відповідає міжнародному праву та міжнародним стандартам", - заявив Курбедінов.

Читайте також: Адвокатам досі не назвали причин затримання у Криму українця Стешенка

Крім того, зазначив він, "експертне і наукове співтовариство має висловити свою думку з приводу тих експертів, які, будучи докторами наук у Росії, виносять свої вердикти на догоду спецслужбам".

Курбедінов запропонував провести у Києві круглий стіл за участю адвокатів, правозахисників та експертів-юристів, для того, щоб висловити свою думку і ставлення до того, як Росія використовує своє антитерористичне законодавство у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-