Капітана “Норду” не відпускали з-під варти - прокуратура

Капітана “Норду” не відпускали з-під варти - прокуратура

Укрінформ
Капітана судна “Норд” не відпускали з-під варти, оскільки йому поки навіть не обрали запобіжний захід.

Про це заявляє прокуратура АРК.

“З метою спростування недостовірної інформації, що була поширена у ЗМІ та деякими представниками української влади, повідомляємо, що Херсонський міський суд не відпускав з-під варти затриманого капітана судна “Норд”, оскільки такий запобіжний останньому ще не обрано”, - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі пояснили, що, відповідно до ч. 1 ст. 191 КПК України, затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу.

Читайте також: У Херсоні намагалися відбити затриманого капітана керченського судна "Норд"

На виконання цієї вимоги 4 квітня Херсонський міський суд було повідомлено про доставку підозрюваного, у зв’язку з чим, слідчим суддею на 13 год. 00 хв. 05.04.2018 призначено судове засідання з розгляду клопотання про застосування до капітана “Норду” запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вчора у судовому засіданні оголошено перерву до 13 год. 30 хв. 6 квітня.

“Оскільки підозрюваний капітан судна “Норд” фактично був затриманий 04.04.2018 о 06 год. 51 хв., 72-годинний строк, відведений для розгляду клопотання, завершується о 06 год. 51 хв. 7 квітня”, - наголосили в прокуратурі АРК.

25 березня Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно під прапором Росії. 30 березня український суд заарештував судно "Норд". Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Києвом порту анексованої Керчі.

У відповідь управління ФСБ Росії в анексованому Криму порушило кримінальну справу проти співробітників Держприкордонслужби України, які затримали судно в Азовському морі. Українські прикордонники назвали це "тиском на Держприкордонслужбу України".

4 квітня в Москві офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що у Міністерстві закордонних справ Росії вручили ноту протесту тимчасовому повіреному в справах України у зв'язку з арештом рибальського судна «Норд» з анексованого Криму. МЗС України цю заяву наразі не коментувало. 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

З липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів анексованого Росією Криму, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.

За період з 1 серпня 2017 року по 31 січня 2018 року в закриті порти Криму зайшло 591 судно-порушник.

Фото: Крим.Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-