Молодь Криму може вступити до вишів за спрощеною процедурою без ЗНО

Молодь Криму може вступити до вишів за спрощеною процедурою без ЗНО

Дослідження
Укрінформ
Без паспорта, атестата, сертифікатів ЗНО абітурієнти з тимчасово окупованого півострова через 35 освітніх центрів «Крим-Україна» можуть вступити до вищих та професійно-технічних навчальних закладів України.

Про це розповіла керівник ГО “Фонд "Відкрита політика" Ірина Жданова під час "круглого столу" в Укрінформі.

«Щоб стати студентом на материковій України, кримчанам необхідно обрати освітній центр при виші, особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію, скласти іспити у формі державної підсумкової атестації (не ЗНО) з української мови та історії, а також один профільний іспит. Під час вступу особисті дані абітурієнтів з Криму шифруються», - наголосила Жданова.

Вона додала, що точні дати роботи освітніх центрів «Крим-Україна» будуть анонсовані у квітні. Попередньо відомо, що вони працюватимуть, як і торік, з червня до кінця вересня. За новинами слід стежити на сайтах "Доступна освіта" та МОН. Причому на сайті dostupnaosvita.com.ua розміщені безкоштовні відеоуроки з української мови, літератури, історії України, математики, інших предметів, які допоможуть підготуватися до ЗНО, і що важливо -без реєстрації.

«Завдяки спрощеній процедурі вступу до вишів та ПТНЗ молодь з окупованого півострова має змогу отримати документи про середню освіту державного зразка і здобути вищу або професійно-технічну освіту безкоштовно», - зазначила керівник Фонду «Відкрита політика».

За даними МОН, торік за спрощеною процедурою через освітні центри «Крим-Україна» вступило 204 абітурієнта (для порівняння: у 2016 році – 153).

Якщо ж вступники бажають стати студентами будь-якого вишу України, вони можуть скористатися звичайною процедурою зі складанням ЗНО. Для цього потрібно навчатися дистанційно/на екстернаті в школі на материку та отримати документ про середню освіту державного зразка, скласти ЗНО та вступити до будь-якого університету України та світу.

Однак, за словами Жданової, на шляху кримчан у здобутті української освіти досі існує чимало бар’єрів.

«Серед них інформаційний, матеріальний, психологічний, а також обмеження викладання українознавчих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах окупованого Криму. За останні роки на півострові суттєво зменшилась кількість шкіл та учнів, які навчаються українською або кримськотатарською мовами. Якщо у 2014-2015 роках українською мовою навчалося 10,2 тис. осіб (5,3%), то нині у 27 разів менше - всього 371 учень (0,2%). Аналогічна ситуація і з кримськотатарською мовою. Якщо раніше нею навчалося 15,2 тис. учнів (8%), то зараз 5,3 тис. учнів (3%)», - зауважила керівник громадської організації.

Однак на сьогодні вже є багато молодих людей з окупованих територій, які незважаючи на перепони все ж обрали майбутнє в Україні.

Читайте також: Гройсман переконаний, що "вибори" у Криму не визнає жодна країна

Ірина Жданова також наголосила, що у Фонді «Відкрита політика» з 2016 року постійно працює «гаряча лінія» з питань освіти для жителів Криму та сходу України: 0 800 504 425 (безкоштовно). Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA) у робочі дні з 9:00 до 18:00.

«У 2017 році на “гарячій лінії” з питань освіти було прийнято втричі більше дзвінків з Криму і сходу України. Що вкотре підтверджує: запит на українську освіту є. Сьогодні кожен має вирішити, яке майбуття обирає. На моє переконання, освіта – дієвий інструмент побудови миру та реінтеграції окупованих територій, а також запобігання екстремізму, тероризму. На противагу мілітаризації освіти в школах на окупованих територіях ми пропонуємо освіту для миру і щасливого майбутнього. Крим – це Україна!» - підсумувала Жданова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-